Studenten gaan minder vaak op kamers
NOS NieuwsAangepast

'Studenten blijven thuis wonen door afschaffing basisbeurs'

Jonge eerstejaarsstudenten blijven langer bij hun ouders wonen en gaan minder vaak op kamers. Dat zegt het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences), dat eerder al voorspelde dat studenten langer thuis zouden blijven wonen door de afschaffing van de basisbeurs.

Uit een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 blijkt dat in het collegejaar 2014/2015 nog 28 procent van de startende bachelorstudenten op kamers ging, vorig collegejaar is dat gedaald tot 13 procent.

Bijna de helft van de thuiswonende studenten geeft aan dat ze thuis zijn blijven wonen door het leenstelsel. Sinds september 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer, waardoor uitwonende studenten bijna 270 euro per maand mislopen.

Keuzevrijheid

Directeur Ardin Mourik van Kences noemt de cijfers zorgelijk. "Dit is slecht voor de binding van studenten met hun studie en de participatie aan het studentenleven", aldus Mourik. "Studenten zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van de kenniseconomie in een stad. Die loopt nu mogelijk schade op."

Hij denkt ook dat de keuzevrijheid van studenten wordt beperkt. "Het lijkt erop dat studenten door het leenstelsel vaker een studie dicht bij huis kiezen." Mourik kan zich voorstellen dat sommige studenten eigenlijk liever een andere opleiding hadden willen doen maar daarvoor niet kiezen omdat die te ver weg is.

Kilometers moeten niet de reden zijn om van een voorkeursstudie af te zien

ISO-voorzitter Jan Sinnige

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bang dat studenten worden beperkt in hun keuzevrijheid. "Het kan niet zo zijn dat een student om financiële redenen afziet van zijn voorkeursstudie", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

"Als je uit Middelburg komt en je vindt de studie die het beste bij je past in Groningen, moeten kilometers niet de reden zijn dat een student van zijn voorkeur afziet."

Studentenhuisvesters

Minister Bussemaker wil niet al te veel conclusies trekken uit de cijfers van Kences. Ze benadrukt dat het een onderzoek is van 'studentenhuisvesters'. "Niet dat ik ze bij voorbaat niet vertrouw, maar ik wil wel goed en kritisch naar deze gegevens kunnen kijken." Ze doet ook zelf onderzoek. Volgens Bussemaker kunnen er ook andere redenen dan de afschaffing van de basisbeurs zijn dat studenten langer thuis blijven wonen, zoals de prijzen van studentenwoningen.

Bussemaker: nog geen conclusies uit onderzoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl