NOS NieuwsAangepast

Weinig Nederlanders zoeken baan in Duitsland

Nederlanders kiezen minder vaak voor een baan in Duitsland dan andersom. In 2014 waren er bijna 6000 Nederlanders in de grensstreek die in Duitsland werkten, ten opzichte van ruim 14.000 Duitsers die vanuit Duitsland hier werk vonden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er genoeg werk in Duitsland en zouden nog veel meer Nederlanders daar een baan kunnen krijgen. Maar voor veel werkzoekenden is de grens nog altijd een belemmering.

Grens niet altijd een drempel voor werken in het buitenland

Dit stellen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in hun Internationaliseringsmonitor, een onderzoek naar zogeheten grens-pendelaars met onze buurlanden.

Lichte groei

In 2012 werkten iets minder dan 5000 Nederlanders uit de grensstreek in Duitsland. Twee jaar later was dat gestegen tot 5700. Dat is een stijging van zo'n 15 procent, maar volgens het CBS is de potentie veel groter. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de stroom grensforenzen slechts 2 procent is van wat er mogelijk zou zijn.

"Ondanks alle initiatieven die er zijn om mensen over de grens aan een baan te helpen, valt dit toch wat tegen", zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS. "Het blijkt toch voor veel mensen te veel rompslomp om over de grens te gaan werken."

Verschillen

Problemen waar grenswerkers mee te maken krijgen zijn onder meer diploma-erkenning, verschillen in belasting- en sociale zekerheidstelsels en een andere werkcultuur. Ook liggen de lonen in de Duitse grensstreek over het algemeen wat lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl