Favoriete Hillary Clinton hield jongere kandidaten tegen AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Clinton komt met medische gegevens bij hervatting campagne

Hillary Clinton gaat waarschijnlijk vandaag weer verder met haar campagne voor de presidentsverkiezingen. Er staat een bijeenkomst gepland op een universiteit in North Carolina. Afgelopen week moest ze haar werkzaamheden staken nadat ze onwel was geworden en een longontsteking bleek te hebben.

Clintons dokter Lisa Bardack heeft in een brief meer details bekendgemaakt over de ziekte en Clintons algemene gezondheid. Volgens haar ging het om een bacteriologische longontsteking, die goed te verhelpen bleek met antibiotica. 

Clinton zocht Bardack begin deze maand op toen ze last kreeg van symptomen als koorts, verstopping en vermoeidheid. Volgens de arts had Clintons hooikoorts bijgedragen aan een ontsteking van de bovenste luchtwegen.

Mijn algemene indruk is dat mevrouw Clinton gezond is gebleven en geen nieuwe medische aandoeningen heeft ontwikkeld.

Dr. Bardack

Bardack schrijft in de brief ook dat Clinton in januari last had van een oor- en bijholteontsteking, waarvoor ze een buisje in haar linkeroor kreeg. Op een CT-scan van haar hersenen was toen niks bijzonders te zien.

In het overzicht staat verder dat Clinton bloedverdunners slikt sinds ze in 2012 viel en er een bloedpropje in haar hoofd werd gevonden. Ook neemt ze een medicijn tegen een langzame schildklier, antihistamine tegen allergie en een B12-supplement. 

De dokter laat in de verklaring weten dat Clinton "gezond en fit genoeg is voor het presidentschap". Haar bloeddruk en cholesterolwaarden zijn prima (100/70 en 189), ze bezoekt geregeld de tandarts en een mammogram liet geen problemen zijn. Clintons gewicht werd niet genoemd.

"Mijn algemene indruk is dat mevrouw Clinton gezond is gebleven en geen nieuwe medische aandoeningen heeft ontwikkeld", concludeert Bardack.

Denk je dat Hillary het een uur zou volhouden hier?

Trump tijdens een campagnebijeenkomst

De gezondheid van de 68-jarige Clinton is een issue in de campagne. Haar tegenstrever Donald Trump (70) heeft meerdere keren gezegd dat Clinton niet fit genoeg is om president te worden, zonder dat overigens met bewijs te onderbouwen.

Ook tijdens een campagnebijeenkomst gisteren haalde Trump weer uit naar Clintons gezondheid. "Wat is het hier heet. Denk je dat Hillary het een uur zou volhouden hier?", vroeg hij zijn publiek, een verwijzing naar Clintons vertrek bij de warme 9/11-herdenking. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zou Clinton dit volhouden in deze hitte'

Trump gaf zelf iets meer openheid van zaken over zijn gezondheid bij opnames voor een interview in The Dr. Oz. Show dat vandaag wordt uitgezonden. Hij liet de arts-presentator een A4'tje met een samenvatting van zijn medisch dossier zien en besprak zijn eigen medische geschiedenis en die van zijn familie. In het gesprek zei Trump (120 kilo) dat hij wat lichter zou moeten zijn, maar dat hij verder gezond is. 

STER reclame