De wachtkamer van de afdeling gynaecologie in een ziekenhuis
NOS Nieuws

Zorgverzekeraar moet patiënt informeren na kijkje in dossier

Zorgverzekeraars moeten patiënten informeren als ze inzage hebben gehad in het medisch dossier van de patiënt. Dat heeft de Tweede Kamer besloten.

Verzekeraars kunnen het dossier nu al in het uiterste geval inzien, als ze vermoeden dat er gefraudeerd is met een declaratie. Jaarlijks gebeurt dat bij 2500 declaraties, op een totaal aantal van liefst 1 miljard.

Tot dusver hoefde de patiënt daar niet van op de hoogte te worden gebracht. Door de aanpassing in de wet moeten verzekeraars na drie maanden alsnog melden dat ze een deel van het dossier hebben bekeken.

Vooraf

De Patiëntenfederatie had liever gezien dat verzekeraars de patiënt vooraf op de hoogte brengen, of op z'n minst bevragen over de declaratie. Volgens de vereniging willen patiënten graag meehelpen aan een onderzoek naar fraude met zorgdeclaraties. Overigens vindt de organisatie dat verzekeraars in het geheel niets te zoeken hebben in het dossier van een patiënt.

"Het is schieten met een kanon op een mug", zegt woordvoerder Thom Meens van de Patiëntenfederatie. "Het dossier is van de patiënt, die bepaalt wie erin kijkt."

Zorgverzekeraars Nederland benadrukt dat het inzien van patiëntgegevens incidenteel gebeurt en altijd onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijk medisch adviseur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl