Hollandse Hoogte

Cabaretier Youp van 't Hek heeft de VSCD-Oeuvreprijs gekregen, die wordt toegekend door de schouwburgdirecteuren in Nederland. De directeuren eren hem daarmee "voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor het Nederlandse theater".

De oeuvreprijs gaat naar mensen die veel hebben bijgedragen aan de podiumkunsten, die als artiest een ontwikkeling hebben doorgemaakt en die een herkenbare invloed op 'het vak' hebben. De toekenning werd bekendgemaakt in het tv-programma DWDD, waarin collega's hem toespraken en feliciteerden.

Claudia de Breij, met een hint naar de bypass-operatie die Van 't Hek eind vorig jaar onderging: "Eerst moet je bijna dood zijn, eerst een Kerst in coma, voordat je van dat loslopende tuig van de VSCD een prijs krijgt. Terwijl je al een eeuw geleden de Neerlands Hoop of de Poelifinario had moeten krijgen."

Polderman

Felicitaties kwamen er verder van onder anderen Freek de Jonge, Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer, Katinka Polderman, Herman Finkers en Bert Visscher.

Van 't Hek kreeg de prijs niet alleen voor zijn theaterproducties met cabaretgroep Nar, zijn veertien avondvullende theatervoorstellingen als solist en acht oudejaarsconferences, zegt de jury. "Hij schrijft, hij bracht een omvangrijk oeuvre uit op lp en cd, zijn aandeel op YouTube en Spotify is aanzienlijk en ook op televisie en radio heeft Youp een breed oeuvre vergaard."

Gouden generatie

Het succes van het cabaret sinds de jaren 80 en 90 is volgens de jury voor een belangrijk deel te danken aan Van 't Hek. "Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren 80 zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit. Het succes van die generatie en hun opvolgers kan tot het oeuvre van Youp gerekend worden.”

De VSCD-Oeuvreprijs ging eerder naar onder anderen Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011). 

STER reclame