ANP
NOS VoetbalAangepast

Clubs zeggen vertrouwen op in rvc KNVB; aanstelling De Jong opgeschort

De eredivisieclubs hebben het vertrouwen opgezegd in de raad van commissarissen van de KNVB. De clubs zijn boos op de rvc omdat ze niet betrokken zijn bij de voordracht van Gijs de Jong als directeur betaald voetbal. Aangezien het de rvc is die de nieuwe directeur benoemt, wordt die voordracht opgeschort.

De directie en raad van commissarissen betaald voetbal van de KNVB beraden zich nu over het ontbreken van vertrouwen in de rvc bij een meerderheid van de eredivisieclubs. De rol van Henk Kivits lijkt in ieder geval uitgespeeld. Hij is voorzitter van de Eredivisie CV, maar ook lid van de rvc van de KNVB.

Informele bijeenkomst

Dat een meerderheid van de eredivisieclubs geen vertrouwen meer heeft, bleek vandaag na een informele bijeenkomst van de clubs en de rvc.

'De clubs zijn helemaal klaar met de rvc'

Directe aanleiding van deze bijeenkomst was de procedure rond het afscheid van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal, de procedure rond het voorgenomen besluit om Gijs de Jong zijn opvolger te maken en zorgen over de toekomst van het betaald voetbal.

'Gezamenlijke toekomst'

Directeur-bestuurder betaald voetbal Jean-Paul Decossaux: "We weten allemaal hoe het werkt: er moet draagvlak zijn bij de clubs, onze leden. We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie."

"Daarbij willen we nadrukkelijk de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de sectie amateurvoetbal betrekken. Het gaat immers om onze gezamenlijke toekomst. Ondertussen blijven we ons onverminderd inzetten voor een meer transparante en verbindende KNVB."

Trekt Kivits zich terug?

De dubbelrol van Kivits is opmerkelijk. Hij is voorzitter van de Eredivisie CV, maar mag zelf niet klagen over een gebrek aan betrokkenheid bij de benoeming van De Jong omdat hij nota bene ook in de rvc van de KNVB zit.

"Het lijkt mij onvermijdelijk dat als Henk stopt als lid van de rvc, dat hij ook stopt als voorzitter van de Eredivisie CV", liet Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, weten. Kivits' rol als voorzitter is dus uitgespeeld? "Ja."

ANP Kippa
Henk Kivits

Johan Lokhorst is de voorzitter van de rvc, waar verder naast Kivits ook Simon Kelder, oud-international Johan de Kock en Ger Vermeulen deel van uitmaken.

Vorige week uitte KNVB-voorzitter Michael van Praag al kritiek op de raad van commissarissen. Van Praag was niet op de hoogte gebracht van het vertrek van directeur Bert van Oostveen.

Veel onrust

De Amsterdammer had verwacht dat de raad van commissarissen hem in vertrouwen zou hebben genomen en bijgepraat over wat er gaande was omtrent de directeur.

Naast het vertrek Van Oostveen was er ook veel onrust over het vertrek van assistent-bondscoaches Dick Advocaat en Marco van Basten bij Oranje. Daarnaast deed ook de benoeming van Hans van Breukelen als technisch directeur stof opwaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl