De Volkskrant
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

De Volkskrant moet 1500 euro betalen om foto op voorpagina

De Volkskrant moet een vergoeding van 1500 euro betalen aan Mohammad Rashid. Hij spande een kort geding aan tegen de krant omdat er een foto van hem op de voorpagina stond met daarbij de kop "Is Schiphol nog veilig?".

De Volkskrant heeft door de combinatie van de foto en het bijschrift de privacy van de man geschonden, vindt de rechter. Daar weegt het belang van vrijheid van meningsuiting niet tegenop. De krant hoeft niet te rectificeren, omdat Rashid daar te weinig belang bij zou hebben.

Mohammad Rashid spande vorige maand de zaak aan tegen de krant om rectificatie te eisen en een schadevergoeding van 15.000 euro. Hij vond dat zijn privacy werd geschonden en dat hij in verband werd gebracht met de verhoogde terreurdreiging op vliegveld Schiphol. 

Werkelijkheid

Bij de verhoogde veiligheidsmaatregelen werden veel auto’s gecontroleerd. Hij werd gefotografeerd tijdens een van deze controles. Deze foto werd gebruikt op de voorpagina van de Volkskrant.

Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque is steeds achter de foto blijven staan. “Wij hebben gewoon een foto van de werkelijkheid afgedrukt. De associatie die wordt gelegd is in the eye of the beholder”. 

STER reclame