Tim Kuik, de directeur van Stichting Brein, houdt zijn visitekaartje vast ANP

Stichting Brein, die opkomt voor auteursrechthebbenden, richt zijn pijlen op de aanbieders van zogenoemde IPTV-pakketten. Deze pakketten linken gebruikers aan websites waar tv-zenders te bekijken zijn. 

Zo'n pakket is al voor 15 euro per maand te koop. Terwijl er betaalde zenders - zoals HBO en Fox Sports - inzitten die afzonderlijk al snel 10 euro per maand kosten.

Verantwoordelijk

Brein vermoedt dat deze pakketten vanwege de lage abonnementskosten geen gebruik maken van legale bronnen. 

De organisatie heeft daarom vandaag de eigenaren van dergelijke pakketten een mail gestuurd waarin staat dat van hen wordt verwacht ze alleen linken naar legale bronnen. Doen ze dat niet, dan hangt hen een gerechtelijke procedure boven het hoofd. 

Een van de partijen die de mail heeft ontvangen, is Bernhard Ohler van Moviestreamer.nl. Hij zegt in een reactie: “Brein heeft het in de brief over abonnementen, maar die verkoop ik niet. Ik verkoop slechts toegang tot iets, en dat is niet illegaal.”

“Dat is echte onzin”, reageert Tim Kuik van Stichting Brein. “Ik vind dit lachwekkend. Hij verkoopt dit, dus dan is hij er verantwoordelijk voor." 

Kort geding

Moviestreamer heeft al vaker met Brein te maken gehad. De auteursrechtenorganisatie sleepte het bedrijf vorig jaar voor de rechter in een kort geding.

Dat ging toen om de verkoop van kastjes waarmee gebruikers naar films en series kunnen kijken; het apparaat zou gebruik maken van illegale bronnen. Dat kort geding verloor Brein, omdat de rechter wilde wachten op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het hof buigt zich daar op 29 september over.

Britt Dekker

Vorige week oordeelde het hof in een zaak tussen GeenStijl en Playboy dat de website niet had mogen linken naar de uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker.

Er was aan de kant van GeenStijl sprake van een winstoogmerk. Daarnaast had de site kunnen weten dat op de foto auteursrecht rustte. 

Brein denkt op basis van die uitspraak nu een betere kans te maken in zijn zaken tegen de aanbieders van de IPTV-pakketten.

STER reclame