Het duurste landgoed van Nederland, landgoed De Wielewaal, staat pas sinds gisteren te koop, maar heeft al meerdere geïnteresseerden.

Het landgoed van ongeveer 142 hectare grond met een landhuis van 2.582 vierkante meter, veertig kamers, waarvan zeven slaapkamers met acht badkamers, een wijnkelder van 750 vierkante meter, een buitenzwembad, een tennisbaan en een beeldentuin kost "veel meer dan 20 miljoen euro."

Dat vertelt Henk Honders, makelaar bij verkoper Honders en Alting makelaars. Honders zegt de precieze prijs liever niet, want hij "wil het bedrag niet op straat".

"De grondprijs alleen al is 20 miljoen euro. Daarop staat ook nog eens een enorm landhuis, groter kan eigenlijk niet."

Een aantal bedrijven heeft al op het landgoed gereageerd. "We merken dat bedrijven interesse hebben om een soort company retreat te maken. Dan willen ze het landgoed onder meer gebruiken als een vergaderruimte voor hun bedrijf." 

Ook buitenlandse ondernemers, uit Zuid-Afrika en het Midden-Oosten, hebben gereageerd op het grondgebied. "Het is op dit moment nog onduidelijk of deze ondernemers het landgoed voor zichzelf of hun bedrijven willen kopen. Dat zullen we in verdere gesprekken zien."

Verbouwd 

Landgoed De Wielewaal werd van 1934 tot 2005 bewoond door wijlen Frits Philips. In 2007 werd het landgoed gekocht door ondernemer Marc Brouwers, die het pand herbouwde. Het landhuis ging bijna volledig tegen de vlakte en werd in dezelfde stijl opgebouwd. Er kwam een nieuwe vleugel. De bogen en gewelven in de wijnkelder werden ook opgeknapt. Bij de bouw werden stenen van een voormalig kasteel van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I gebruikt. 

Maar niet alleen de bogen en gewelven zijn opmerkelijk: ook de authentieke herenkamer waar Frits Philips vroeger sigaren rookte en cognac dronk is bijzonder. Het kamertje is veranderd in een klein museum door alle Frits-memorabilia en jachttrofeeën die er nu zijn geplaatst. 

Ook is er nog een sportzaal van 85 vierkante meter, een buitenzwembad, een enorme leefkeuken, een massageruimte en een bibliotheek. 

Honders/Alting Makelaars

Je koopt eigenlijk een stadsdeel van Eindhoven.

Henk Honders, makelaar

"Dit kan je niet nabouwen. Je koopt eigenlijk een stadsdeel van Eindhoven. Het zijn driehonderd voetbalvelden met een hek. Een exclusief Central Park voor jezelf", prijst Honders het landgoed aan.

"En op dat voetbalveld staat een enorm huis, met nog een paar huizen voor andere mensen, bijvoorbeeld voor personeel of je gezin. Dat zou het mooist zijn, als bijvoorbeeld een vader dit pand koopt en dat dan in die overige huizen zijn dochter gaat wonen, ofzo."

Het is de vraag of er uiteindelijk een gezin gaat wonen op het landgoed, vooral door de interesse van grote bedrijven. "De eigenaar zit nog wel even goed hier, hij heeft het nog erg naar zijn zin. Hij heeft maar één wens: dat het landgoed zo goed als hetzelfde blijft. Dat is echt zijn droom."

Cadeautje 

Wie de eigenaar ook wordt, hij of zij krijgt in ieder geval een cadeautje. In de wijnkelder staat namelijk een gloednieuwe Bentley, achter glas en in de spotlights. Deze is er tijdens de bouw ingetakeld en kan er nooit meer uit. Een mooie housewarming gift.

Honders/Alting Makelaars

STER reclame