Het virus wordt vermoedelijk ook overgedragen door varkens ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Zorgen over toename hepatitis E

Wetenschappers maken zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen met het hepatitis E-virus. In 2012 telde het RIVM 50 meldingen, vorig jaar iets meer dan 300.  

Hepatitis E is een virus dat bij mensen een leverinfectie kan veroorzaken. Het probleem is dat wetenschappers niet precies weten hoe het in de mens terechtkomt. 

"Dat is zorgwekkend, vooral als het aantal infecties toeneemt. Dan weet je ook niet hoe je kan ingrijpen", zei wetenschappelijk onderzoeker Wim van der Poel van Wageningen University in het NOS Radio 1 Journaal."

Varkens

Het virus komt veel voor bij varkens. Het kan door het het eten van vleesproducten als leverworst op mensen worden overgedragen, maar mogelijk ook direct van varken op mens, zei Van der Poel.

Maar er zijn meer mogelijke "transmissieroutes". Het virus komt ook voor in schelpdieren, groenten, fruit en oppervlaktewater.

Gevolgen

Meestal blijft een infectie zonder gevolgen, maar elk jaar zijn er infecties met ernstige gevolgen als zenuwpijn en verlammingsverschijnselen, vooral bij mensen die een transplantatie ondergaan. Die worden behandeld met middelen die de afweer moeten onderdrukken. Daardoor kan de infectie juist gaan opspelen.

Daarnaast kunnen ook gezonde mensen ziek worden, nadat ze geïnfecteerd zijn geraakt. 

STER reclame