Van Praag wil leeftijdsgrens omhoog en termijn verlengen

Aangepast
Michael van Praag tijdens zijn speech ANP

Michael van Praag heeft bij de verkiezing voor de nieuwe UEFA-voorzitter duidelijk gemaakt dat zijn hogere leeftijd geen rol mag spelen. "Ik zeg jullie: ik geloof dat mijn leeftijd iets is om trots op te zijn", zei Van Praag tijdens zijn speech.

De UEFA hanteert momenteel een leeftijdsgrens van 70 jaar. Dat zou betekenen dat de 68-jarige Van Praag slechts 2,5 jaar, één termijn, aan de macht zou kunnen zijn. Van Praag wil, als hij gekozen wordt, dat direct veranderen.

"Kennen jullie Charlie Watts, Keith Richards en Mick Jagger? De Rolling Stones zijn 70 jaar of ouder. Nog steeds spelen ze stadions plat. Wat heeft leeftijd te betekenen als je gelukkig bent in het werk wat je doet? Doet waarin je gelooft. Muziek maakt. Bouwt aan een betere voetbalmaatschappij. Leeftijd betekent kwaliteit, kennis, wijsheid en balans. Het geeft de ruimte in je hoofd om jong talent te ontwikkelen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Praag wil leeftijdsgrens omhoog en termijn verlengen

Ook Aleksander Ceferin haalde in zijn speech zijn leeftijd aan. "Of ik te jong en onervaren ben? Geen idee", zei de Sloveen. "Ik ben bijna vijftig jaar oud en al jaren voorzitter van de bond en van mijn eigen bedrijf. Mij onervaren noemen is niet echt respectvol, ook niet naar leden van andere bonden die hetzelfde werk al jaren doen."

Ceferin veegde ook de kritiek dat hij geen leider zou zijn van tafel. "Ik een leider? Geen idee", zei hij. "Als je moet roepen dat je een leider bent dan ben je dat waarschijnlijk niet."

Champions League

Van Praag wil ook de opzet van de Champions League veranderen. Hij gaf Ajax als voorbeeld. "Soms droom ik ervan om mijn dochter mee te nemen naar de Champions League-finale van Ajax. Maar als ik dit in Nederland hardop zeg, dan word ik uitgelachen. Ajax wist zich niet eens te kwalificeren dit jaar", aldus Van Praag.

"De grote clubs worden rijker. Het verschil met de kleine clubs wordt groter. Ik wil dat meer clubs een kans krijgen. Zodat clubs uit landen als Hongarije, Georgië, België, Denemarken, Kroatië en Oostenrijk ook een kans hebben om een Europese finale te spelen."

Ik ben geen showman, niet egoïstisch en ook niet iemand met onrealistische ideeën.

Aleksander Ceferin

Ceferin maakte in zijn speech meerdere malen duidelijk dat hij een UEFA-voorzitter wil zijn die in gesprek wil gaan met iedereen en wil samenwerken met iedereen. "Ik wil de meest toegankelijke UEFA-voorzitter worden. Ik ben geen showman, niet egoïstisch en ook niet iemand met onrealistische ideeën", aldus Ceferin. "Er moet een einde komen aan privileges. Een wind van verandering waait door het Europees voetbal."

Ook haalde Ceferin in zijn speech uit naar Van Praag, die als alomvattend thema 'bruggen bouwen' heeft. "Bruggen bouwen is leuk, maar nieuwe velden aanleggen is beter." En dat zinnetje herhaalde hij meerdere keren. "Bruggen bouwen is leuk, maar zorgen voor nieuwe stadions is beter."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ceferin haalt uit naar Van Praag

STER Reclame