Fred Teeven ANP

Fred Teeven stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Hij wil niet op de VVD-lijst voor de verkiezingen van volgend jaar. "Ik ben nu elf jaar actief geweest in de landelijke politiek, ruim zes jaar als Kamerlid en ruim vier jaar als staatssecretaris. Dat was een mooie tijd", zegt hij.

Teeven, die 58 is, is verschillende periodes lid van de Kamer geweest, eerst voor Leefbaar Nederland, later voor de VVD. Van oktober 2010 tot 9 maart 2015 was hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hij trad af in de nasleep van de 'Teevendeal', de overeenkomst die hij als officier van justitie had gesloten met een drugscrimineel. Over die deal was veel politieke commotie, vooral over de vraag of er nu wel of geen bewijs was van de hoogte van het bedrag.

Teeven, die als lid van het OM en als staatssecretaris bekend stond als 'crimefighter', kwam na zijn periode als bewindsman vorig jaar terug in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen van 2012 stond hij op de vijfde plaats van de VVD-lijst. Ook als hij lager op de lijst had gestaan, was hij in de Kamer gekomen: hij kreeg ruim 35.000 stemmen, ruim genoeg om met voorkeurstemmen te worden gekozen. 

De vraag of hij nog eens bewindsman wil worden, is volgens Teeven niet aan de orde. Hij zegt dat het niet uitgesloten is, maar hij is er ook niet op uit. 

STER reclame