Afvaltransport op weg naar vuilstort
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil af van wegwerpmentaliteit

Het kabinet wil nog dit jaar met bedrijven, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties tot een nationaal grondstoffenakkoord komen. Het doel is om in 2050 alle grondstoffen te hergebruiken.

Volgens staatssecretaris Dijksma (milieu) en minister Kamp (economie) worden grondstoffen steeds schaarser en moet er dus in de toekomst veel minder van worden gebruikt.

"We hebben een extra aarde nodig als we doorgaan met in dit tempo de schaarse grondstoffen uit de bodem halen", schrijft Dijksma. Zij vindt dat we af moeten van de wegwerpmentaliteit.

Basisscholen

Dijksma en Kamp trekken 27 miljoen euro uit voor een betere afvalscheiding. Het geld wordt onder meer gebruikt om de zevenduizend basisscholen in het land hun afval beter te laten scheiden.

Een ander deel van het bedrag wordt ingezet om alternatieven te ontwikkelen voor niet-recyclebare verpakkingen zoals chipszakken en soeppakken.

De twee bewindspersonen willen ook met ING, Rabobank en ABN Amro om de tafel om te overleggen hoe innovatieve oplossingen voor hergebruik beter gestimuleerd kunnen worden.

Volgens minister Kamp is een "circulaire economie" niet alleen beter voor het klimaat, maar levert die ook banen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl