Op de website spreekt Acibadem van een 'gezondheidsreis' Acibademinternational.com

Het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent binnenkort een vestiging in Amsterdam. Mensen kunnen in het medisch centrum vanaf 1 december terecht voor onder meer diagnostisch onderzoek, poliklinische behandeling en kleine operatieve ingrepen, meldt het tijdschrift Medisch Contact.

Acibadem bezit nu 38 ziekenhuizen en klinieken, vooral in Turkije, Bulgarije en Macedonië. In West-Europa is het concern nog niet actief, en daar wil het verandering in brengen.

Doelgroep

De directeur van het Amsterdamse centrum, Koray Yuruk, zet in op een brede doelgroep. "Wij zijn er voor iedereen, niet alleen voor Turkse Nederlanders", zegt hij in het tijdschrift. 

Wel is het zo dat de drempel voor Turkse Nederlanders wellicht een stuk lager ligt, aangezien zij al bekend zijn met Acibadem. Ze reizen nu vaak naar Turkije voor een second opinion en komen dan in een Acibadem-kliniek terecht. "In plaats van die reis te maken, kunnen patiënten voor een second opinion nu ook hier terecht", zegt Yuruk.

Het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen om vanaf 1 december zorg te gaan leveren. Overeenkomsten met zorgverzekeraars zijn er nog niet, maar Yuruk heeft er op basis van recente gesprekken vertrouwen in dat dat goedkomt. 

Vatan

Het is niet voor het eerst dat Amsterdam een medisch centrum krijgt met een Turkse achtergrond. In 2010 werd de kliniek Vatan opgericht, die zich expliciet richtte op Turkse Nederlanders van de eerste generatie. 

De komst leidde toen tot Kamervragen. De PVV sprak van "een stuitend voorbeeld van discriminatie". De kliniek was vervolgens een kort leven beschoren: toen zorgverzekeraar Agis zich terugtrok, trokken de initiatiefnemers de stekker eruit.

STER reclame