ANP

De politie heeft vanavond in de Zaanse wijk Poelenburg opnieuw drie mensen aangehouden. De wijk wordt al weken belaagd door hangjongeren die overlast veroorzaken en mensen intimideren. 

Eerder zette de politie al negen mensen in Zaandam vast, onder wie vlogger Ismail Ilgun en de Turks-Nederlandse journalist Fatih Ozyar. Ilgun wordt verdacht van opruiing. Ozyar stond te filmen in een gebied waar een samenscholingsverbod gold. Volgens de politie had hij geen politieperskaart en viel de man politiemensen lastig. 

Van de negen eerdere arrestaties zit alleen de vlogger nog vast. Onduidelijk is nog wat de drie nieuwe verdachten precies misdaan hebben.

Bijeenkomst

Gisteravond was er een bijeenkomst tussen bewoners en de betrokken instanties over de problemen in de wijk. Daar waren ongeveer 50 mensen bij aanwezig. De probleemjongeren om wie het ging, waren er niet bij. 

De meeste betrokken bewoners zijn opgelucht door de extra maatregelen die zijn genomen. Ook D66-wethouder Emmer heeft vertrouwen dat het goedkomt. "De politie heeft aangegeven hoe ze in het verleden met dit soort problemen zijn omgegaan. Ze geven aan dat je uiteindelijk altijd tot ander gedrag zou moeten komen. Dat vertrouwen hebben ze hier nu ook."

Ook waren er bedenkingen bij sommige buurtbewoners, vooral over de strenge aanpak. "Wat ik zie gebeuren is natuurlijk heel vervelend, maar niet dat je zegt: alarm, alarm. Het is wel goed wat ze doen, als schot voor de boeg, maar ik denk dat we de jongens iets te belangrijk maken, ze krijgen te veel het podium."

Er was extra politie ingezet voor de bijeenkomst, maar de avond verliep rustig.

STER reclame