Asscher, Koenders en Rutte ANP

Vice-premier Asscher zou andere woorden hebben gebruikt dan "pleurt op" om zijn afkeuren te uiten over Turkse relschoppers in Nederland. In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat hij zelf "ga je schamen" zou hebben gezegd. Asscher benadrukte wel dat hij begrijpt dat premier Rutte die woorden koos in een drie uur durend televisieprogramma, bedoeld om de mens achter de premier te leren kennen.

Eerder vanavond uitte de Tweede Kamer kritiek op de minister-president. Zo noemde PvdA-leider Samsom de opmerking "armoedig" en vond CDA-leider Buma de woorden niet passen bij een premier.

Premier Rutte zei onlangs 'pleurt op' tegen jongeren van Turkse afkomst die zich na de mislukte coup agressief gedroegen tegen een NOS-ploeg. Asscher merkte op dat hij aan de relschoppers had willen vragen waarom ze zo opgevoed zijn en geen respect hebben.

Premier Rutte zei in het Tweede Kamer-debat dat hij de uitspraken weer zou doen. "Het is een normale reactie", aldus Rutte.

Verder ontkende hij dat hij zich op een lijn stelt met het Turkse Tweede Kamerlid Kuzu die de ontwikkelingen in Turkije weigert te veroordelen. De premier stelt echter niet "in de val te willen trappen van het maken van extreme keuzes". 

Minister Koenders benadrukte dat de Nederlandse regering de couppoging direct heeft afgewezen, maar dat de nasleep ervan nu kritisch bekeken wordt. "We maken ons zorgen over de situatie", aldus Koenders.   

STER reclame