In de wijk Poelenburg geldt sinds kort een samenscholingsverbod

Turks-Nederlandse journalist onder arrestanten Zaandam

Een van de mensen die gisteravond werden opgepakt vanwege de onrust in Zaandam-Poelenburg is een Turks-Nederlandse journalist. Hij zegt dat hij de aanhoudingen van anderen stond te filmen met zijn telefoon en vervolgens zelf werd opgepakt omdat hij niet wilde weggaan. Volgens de politie overtrad hij het samenscholingsverbod, toonde de man geen politieperskaart en viel hij politieagenten lastig.

Fatih Ozyar, die in Nederland correspondent is voor onder meer de Turkse regeringsgezinde krant Sabah, woont in Zaandam. Gisteravond ging hij naar eigen zeggen naar het winkelgebied in Poelenburg om verslag te doen van de onrust in de wijk, waar een samenscholingsverbod geldt.

Perskaart

Toen agenten Ozyar sommeerden om weg te gaan, weigerde hij dat. "Ik liet mijn perskaart zien en zei alleen maar dat ik mijn werk deed", zegt hij. Daarop werd hij aangehouden. Vandaag werd Ozyar aan het einde van de ochtend vrijgelaten, met een boete op zak. "Ik vind het belachelijk", zegt hij daarover. "Is dit nu persvrijheid?"

De politie zegt in een reactie dat uit de processen-verbaal van gisteravond niet blijkt dat onder de arrestanten een journalist was. "Maar ook als dat zo is: ook journalisten moeten zich bij een samenscholingsverbod houden aan aanwijzingen van de politie", zegt een woordvoerder. "Of ze nu een perskaart hebben of niet."

Vlogger

De 54-jarige Ozyar is een van de acht mensen die gisteravond werden opgepakt. Allen zijn vandaag vrijgelaten. De 19-jarige vlogger Ismaïl Ilgun, die vanochtend werd opgepakt, zit nog wel vast. Hij wordt verdacht van opruiing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl