iOS 10 komt vanavond voor iedereen beschikbaar
NOS NieuwsAangepast

iOS 10: niet meer vegen bij ontgrendelen en 'kopieertrucs'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

In de nieuwste software-update van iOS, die vanaf vanavond beschikbaar is, is het bekende ‘veeg om te ontgrendelen’ verdwenen. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je op de thuisknop drukt om in het startscherm terecht te komen.

Het vegen is niet helemaal weg. Swipe je naar rechts - wat ongetwijfeld in het begin onbedoeld gebeurt - dan verschijnen de widgets. De andere kant op vegen levert het camera-scherm op.

De verandering lijkt klein, maar in 2007 was het ontgrendelen door te vegen het allereerste wat het publiek zag van de iPhone. Bekend is het fragment waarin toenmalig Apple-topman Steve Jobs meerdere keren achter elkaar de telefoon met een simpele veeg ontgrendelde. Dat was toen bijzonder.

De nieuwe manier om apparaten van Apple te ontgrendelen is een van de opvallendste veranderingen aan iOS 10. Wat meteen ook wel aangeeft dat het geen grote update is. Toch zitten er een aantal vernieuwingen in die de aandacht trekken, maar tegelijkertijd ook laten zien dat Apple vooral de concurrentie kopieert.

Allereerst heeft Apple zijn chat-app, iMessage, flink aangepakt. Je kunt nu apps installeren in de berichten-app, waardoor je straks via een betaal-app geld moet kunnen overmaken, maar ook makkelijker gifjes (bewegende plaatjes) kunt delen met weer een andere app.

In 'ecosysteem' houden

Dit is niet nieuw, want concurrent Facebook Messenger loopt hierin voorop. Het is wel belangrijk voor Apple, want zo hoopt het bedrijf zijn eigen gebruikersgroep tevreden te houden.

Het bedrijf moet er niet aan denken dat gebruikers overstappen op alternatieven. iMessage is alleen op Apple-apparaten te gebruiken en houdt mensen dus in het Apple-ecosysteem.

Dat geldt ook voor de foto-app. Die werd vorig jaar flink omgegooid, waardoor je nu in principe alle foto's die je digitaal hebt, kunt bekijken. Maar concurrent Google is al een stapje verder. De foto-app van de internetgigant maakt uit zichzelf fotoalbums en weet wanneer je voor het laatst in Frankrijk was.

Apple wil dit ook doen, maar naar eigen zeggen zonder alles over gebruikers te weten. Het bedrijf zegt hiervoor een privacyvriendelijke methode te hebben gevonden. In een nieuwe tab, 'Aandenkens' staan al deze foto's bij elkaar.

Slimmere telefoons

Apple heeft in iOS 10 geprobeerd zijn eigen virtuele secretaresse, Siri, slimmer te maken. Zo kan de assistent nu met andere apps communiceren en bijvoorbeeld op jouw verzoek via WhatsApp een berichtje versturen.

Die koppeling met applicaties is niet nieuw, onder meer Amazon's tegenhanger - Echo - kan dit al langer. Ook moet de assistent meer slimme suggesties doen op basis van bijvoorbeeld je locatie en agenda.

In balans

Apple probeert dus vooral, op zijn eigen manier, de concurrentie bij te benen. Daarin staat het overigens niet alleen, ook Google kopieert zo nu en dan iets van Apple naar Android. Daarmee houden twee bedrijven elkaar in balans en lijkt de software steeds meer op elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl