Shimon Peres in juni van dit jaar EPA

De Israëlische oud-president en voormalig premier Shimon Peres is opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Tel Aviv. Verschillende Israëlische media melden dat hij een hersenbloeding heeft gehad. Hij werd enige tijd in een kunstmatige coma gehouden en ademt met behulp van een apparaat. 

Volgens The Jerusalem Post vecht Peres voor zijn leven. De Israëlische krant Haaretz noemt zijn toestand "zeer ernstig". Peres ligt op de intensive care. Zijn kamer wordt bewaakt door de politie. 

De directeur van het ziekenhuis zegt dat Peres een beroerte met veel bloedingen heeft gehad. Dokter Itzik Kreiss zei tegen verslaggevers bij het ziekenhuis dat er verschillende onderzoeken en test zijn uitgevoerd. Er is onder meer een scan van zijn hersenen gemaakt, maar de resultaten zijn niet gedeeld. De artsen van de 93-jarige bekijken de situatie over een paar uur opnieuw. 

In eerste instantie zei een woordvoerder van Peres dat de politicus bij bewustzijn was en noemde hij diens toestand stabiel. 

Oslo-akkoorden

Premier Benjamin Netanyahu heeft telefonisch gesproken met de directeur van het ziekenhuis over de toestand van Peres. De premier liet via Facebook weten dat hij en het hele Israëlische volk hopen dat Peres snel herstelt. De oud-president werd in januari al twee keer in het ziekenhuis opgenomen vanwege hartproblemen. Peres kreeg vorige week nog een pacemaker vanwege een hartritmestoornis. 

Peres heeft de afgelopen tientallen jaren vele functies vervuld binnen de Israëlische politiek. Zo was hij twee keer premier en van 2007 tot en met 2014 president. Ook was hij als de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken nauw betrokken bij de Oslo-akkoorden in de jaren 90. In 1994 kreeg hij samen met de toenmalige premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor het sluiten van dat vredesakkoord.

STER reclame