WADA aangevallen door Russische hackers

Aangepast
Olivier Niggli, de nieuwe directeur van WADA EPA

Het internationale antidopingagentschap WADA is aangevallen door Russische cyberspionnen. De hackers hebben daarbij gegevens van sporters bekeken en verzameld, waaronder ook vertrouwelijke medische gegevens. Het WADA heeft de aanval op de website bevestigd.

De hackers ontdekten onder meer welke atleten om medische redenen toestemming hadden gekregen om verboden middelen te gebruiken. Een deel van die informatie hebben de hackers naar buiten gebracht. Volgens het WADA zijn er geen aanwijzingen dat andere gegevens in handen van de hackers zijn gevallen. 

"Laat duidelijk zijn dat deze criminele handelingen erg schadelijk zijn voor het proces om Rusland weer te vertrouwen", zei WADA-baas Olivier Niggli.

Stepanova

Vorige maand bleek al dat het WADA-account van de Russische atlete Joelia Stepanova was gehackt. De aanvallers probeerden waarschijnlijk haar verblijfplaats te achterhalen. Stepanova is de klokkenluider die de grootschalige doping in de Russische sport naar buiten bracht. 

Vanwege het dopingsysteem werd Rusland deels geweerd van de Olympische Spelen en volledig buitengesloten van de Paralympische Spelen. 

STER Reclame