Zij zijn bewust geen donor: 'Ik wil mijn hele lichaam behouden'

Meer mensen hebben afgelopen jaar aangegeven of ze wel of geen donor willen zijn als ze overlijden. Ruim 6 miljoen hebben zich inmiddels ingeschreven in het donorregister, terwijl dat in 2015 nog onder die 6 miljoen lag. Er is een grotere stijging te zien bij mensen die geen donor willen zijn dan mensen die dat wel willen: ruim 1,7 miljoen ten opzichte van de 1,5 miljoen van een jaar geleden.

Vorig jaar spraken wij jongeren die bewust geen donor zijn, toen er een nieuw systeem kwam voor orgaandonoren. Daarbij wordt iedereen die niet reageert op de vraag of hij of zij donor wil worden, tóch donor.

Wil je dus géén donor worden, dan moet je dat actief gaan aangeven. Wij spraken met Max, Ajay en Kevin, die dat al officieel hebben geregistreerd. "Ik vind het een smerig idee."

Max Joling

Max Joling (22) heeft zich geregistreerd als niet-donor. "Verplicht registreren is hetzelfde als dienstplicht, of dat iedereen gechipt moet worden. Waarom zou zoiets verplicht zijn? Ik vind dat achterlijk."

"Ik vind het maar een smerig idee dat er na mijn dood aan mijn lichaam gesleuteld zou worden. Ik wil met mijn originele lichaam gaan, niet dat er nog ergens onderdelen ontbreken."

"Als er nu een goede vriend is die bijvoorbeeld een nier nodig heeft, wil ik daar best over nadenken. Maar een onbekende, daar moet ik niet aan denken. Ik gun niet iedereen mijn nier."

"Soms krijg ik vragen als: wat als jij een nier nodig hebt? Ik vind het mooi als anderen mij wel zouden willen helpen, maar andersom doe ik het niet."

"Ik denk dat veel mensen niet weten dat je je ook kunt registreren als je niks wilt doneren. Er wordt wel reclame gemaakt om je aan te melden als donor, maar niet om aan te geven dat je het juist niet wilt."

Ik ben bang dat ik er daarna helemaal niet meer uitzie.

Ajay, 18, doneert niet

Ook Ajay (18) vindt het niet zo'n lekker idee dat er na zijn dood nog aan zijn lichaam gezeten wordt. "Volgens mij wordt er helemaal niet gecontroleerd wat ze precies met mijn lichaam doen. Ik ben bang dat ik er daarna helemaal niet meer uitzie. Natuurlijk ben je dood en merk je er niks van, maar het is wel wat er van mij over is en dat moet zo blijven."

"Ik vind het zelf ook wel wat egoïstisch. Ik vind het belangrijk elkaar te helpen en hoop ook dat anderen het doen, maar ik wil het zelf gewoon niet. Maar misschien dat ik er over een jaar of vier wel anders over denk."

"Dat mensen nu verplicht donor worden, klinkt als iets wat ze in Noord-Korea doen. Hier leven we in vrijheid en ik vind dat dat ook zo moet blijven."

Kevin van den Hoogen (24) is fel tegen de nieuwe wet en noemt het de omgekeerde wereld. Hij snapt dat er iets gedaan moet worden aan de vele onnodige sterfgevallen per jaar. "Natuurlijk erg vervelend en er moet zeker wat mee gebeuren, maar ik vind het toch gek dat je daar eerst wat tegen in moet brengen."

"Organen mag je niet stelen, zelfs niet als het met een goede reden is. De overheid doet dat naar mijn mening nu wel. En sinds wanneer mag je, met een goede reden, als crimineel aan de slag gaan? Want zo noem ik het gebruiken van iemands organen zonder uitdrukkelijke toestemming."

"Voor mij persoonlijk is het belangrijk om ook na mijn dood compleet te blijven. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is te kijken naar toekomstige technieken. Methoden om organen te kweken vind ik een belangrijk onderzoekspunt. Je daarop richten, lijkt me beter dan meer donoren werven. Die techniek lijkt mij de toekomst, liefst zo snel mogelijk."

"Als ik op Twitter aangeef dat ik niet-donor ben, ontstaat er vaak een golf van reacties van mensen die het niet snappen dat je geen donor bent. De reden die je daarvoor hebt doen er vaak ook niet toe. Geen donor? Dat kan echt niet, vinden zij."

Deel artikel: