NOS NieuwsAangepast

Jongerenoverlast dwingt zeker 13 gemeenten tot maatregelen

Dit jaar hebben ten minste dertien gemeenten een samenscholingsverbod afgekondigd of verlengd vanwege overlast door jongeren.

De laatste dagen gebeurde dat niet alleen in Zaandam; vandaag nog stelde de gemeente Spijkenisse een samenscholingsverbod in rond metrostation De Akkers. Afgelopen weekend gooiden jongeren daar de ramen in bij winkels en smeten zij vuurwerk naar binnen. "We willen dat mensen zich hier veilig kunnen voelen en niet geïntimideerd worden door groepen die hier hangen", zei burgemeester Salet tegen RTV Rijnmond.

Veghel

Vandaag werd verder bekend dat Veghel een samenscholingsverbod en cameratoezicht in een deel van het centrum heeft verlengd tot 31 december. Ook breidt de gemeente het gebied uit waarvoor de maatregelen gelden. Het samenscholingsverbod maakt het voor de politie mogelijk in te grijpen als groepen jongeren overlast veroorzaken of dat dreigen te gaan doen.

Bewoners werden in Veghel beledigd, bedreigd, bespuugd en geïntimideerd. Ook werden er in het centrum vernielingen aangericht. "Het gaat met pieken ver en ver buiten het boekje", zei een medewerker van de gemeente tegen Omroep Brabant.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is tot de verlenging besloten in overleg met de bewoners. "De maatregelen hebben effect. En het is nog niet zover dat we zonder kunnen. Dit is voor de kortere termijn; voor de langere termijn zijn instanties als jeugdzorg en reclassering ondertussen ook bezig met deze jongeren. Dan gaat het om zaken als het vinden van werk."

Dorp

Ernstige overlast door jeugd is er bepaald niet alleen in grotere gemeenten zoals Zaanstad, Ede en Gouda, zo laat de lijst zien. Ook in Asten (13.000 inwoners) stelde de gemeente deze zomer een samenscholingsverbod in vanwege onder meer het spugen naar mensen en bedreigingen. De burgemeester stuurde ieder lid van een groep van zo'n twintig tieners een persoonlijke waarschuwende brief.

De andere gemeenten waar dit jaar een samenscholingsverbod geldt of gold vanwege problemen met jongeren zijn Assen, Heemskerk, Hilversum, Venray, Vianen en Vlaardingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl