V.l.n.r: Lodi Nauta, Wilhelm Huck, Mihai Netea en Bart van Wees
NOS NieuwsAangepast

Spinozaprijs na twintig jaar weer eens voor filosoof

Vier Nederlandse wetenschappers krijgen vandaag de jaarlijkse NWO-Spinozapremie uitgereikt. Het is de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse wetenschap. Bovendien ontvangt voor het eerst in twintig jaar een filosoof de prijs.

Vaak zijn natuurwetenschappers de gelukkigen. Filosoof Nauta: "Spinoza was iemand die grenzen overging die we tegenwoordig hebben met natuur- en geesteswetenschappen. Wat dat betreft is de prijs goed naar hem vernoemd. Het is voor mij als filosoof zeer bijzonder de prijs te mogen ontvangen".

De Spinozapremie wordt jaarlijks uitgereikt aan uitblinkende wetenschappers

Witte vlekken

Nauta onderzoekt zogenaamde 'witte vlekken' in de geschiedenis. Dit zijn onderwerpen binnen de filosofie die niet eerder onderzocht zijn. Volgens de commissie is hij "een jonge onderzoeker die het vakgebied echt nieuwe ideeën brengt". De prijswinnaars ontvangen ieder 2.5 miljoen voor verder onderzoek.

Naast Nauta zijn fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees in de prijzen gevallen. Eerder dit jaar kregen zij het nieuws al te horen. Vandaag vindt de uitreiking plaats in Den Haag.

Humanisme

De filosoof is vooral gespecialiseerd in de kanteling van het mens- en wereldbeeld tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd. Toen waren we volgens hem goed in scherp argumenteren en analyseren. Zijn specialisatie is het humanisme in de Renaissance. Deze stroming wordt vaak genegeerd door filosofen, maar volgens Nauta heeft het bijgedragen aan het nieuwe denken.

"Een beter zicht op de geschiedenis is cruciaal voor ons zelfbeeld en een gezonde verhouding daarmee. Deze heeft ons gevormd zoals we nu zijn", zegt prijswinnaar Nauta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl