NOS NieuwsAangepast

'Klanten betalen te veel boeterente aan hun bank'

Banken innen al jaren te veel boeterente van klanten die hun hypotheek oversluiten, meldt het tv-programma Radar. Het programma baseert zich op onderzoek van 12.000 hypotheekdossiers door een online hypotheekadviseur. Die heeft een stichting opgericht om het te veel betaalde geld terug te eisen.

Klanten moeten een vergoeding betalen aan hun bank als ze hun hypotheek oversluiten voordat de rentevaste periode is afgelopen. Die boeterente mag van de wet niet hoger zijn dan de financiële schade die de bank lijdt door de overstap. Maar volgens de onderzoekers van Ikbenfrits.nl houdt geen enkele Nederlandse bank zich daaraan.

Kartelvorming

Gemiddeld zouden de 12.000 onderzochte klanten 3447 euro te veel hebben betaald. Doordat de banken hun klanten niet duidelijk maken hoe het boetebedrag is opgebouwd, weten die niet dat ze worden bedonderd, zei Michiel Lensink van Ikbenfrits in Radar.

Oversluitclaim is van plan om een schadevergoeding in te dienen. Volgens advocaat Dirk Boselie, die de stichting bijstaat, is er sprake van overtreding van het mededingingsrecht. In de gedragscode van banken staan volgens hem afspraken die de te hoge boeterentes mogelijk maken en zou neerkomen op kartelvorming.

Ontkenning

De grote banken reageerden in de uitzending alleen schriftelijk op de aantijgingen. SNS Bank herkent zich er niet in en ING bestrijdt de methodologie van de onderzoekers. Rabobank zegt zich te houden aan de wet. ABN Amro spreekt de beschuldigingen tegen en noemt het verwijt dat banken onderling "ontoelaatbare mededingingsrechtelijke afspraken" hebben gemaakt onacceptabel.

PvdA-Kamerlid Nijboer heeft aangekondigd dat hij Kamervragen gaat stellen over de kwestie. Ook is hij benieuwd wat de Autoriteit Financiële Markten van de zaak vindt. Die heeft de zaak in onderzoek en komt volgens Radar de komende herfst met een rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl