NOS NieuwsAangepast

Kabinet: Turks-Nederlandse organisaties moeten rechtsstaat steunen

Asscher: geen misverstand over rechtsstaat

Het kabinet wil alleen met Turks-Nederlandse organisaties praten als die de democratische waarden in woord en daad verdedigen. Dat staat in een brief van het kabinet over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap na de mislukte staatsgreep van twee maanden geleden. Minister Asscher benadrukt dat niemand zijn afkomst hoeft te verloochenen, maar dat over de rechtsstaat niet wordt onderhandeld.

Asscher wil dat de organisaties zich uitspreken tegen geweld en intimidaties. "Het moet niet alleen van ons komen, maar juist uit de organisaties zelf. Organisaties die op de eerste rij zitten als er een ander probleem besproken moet worden, kunnen nu laten zien wat ze over hebben voor de toekomst van Nederlanders met een Turkse achtergrond", zegt de minister in een toelichting.

Aangiften

Volgens het kabinet hebben tot nu toe 175 Turkse Nederlanders in de nasleep van de coup aangifte gedaan van bedreiging, intimidatie en geweld. Het merendeel van de aangiften kwam uit de regio Rotterdam. Inmiddels lopen er verschillende strafrechtelijke onderzoeken en twee verdachten zijn aangehouden voor bedreiging. In de brief staat verder dat als gevolg van de spanningen op dit moment zo'n 600 kinderen uitgeschreven zijn van scholen.

Het kabinet schrijft aan de Kamer dat de meerderheid van de Turkse Nederlanders goed is geïntegreerd. Maar het voegt eraan toe dat "het gevoel van vervreemding en er niet bij horen onder Turks-Nederlandse jongeren grote zorgen baart". Asscher en andere bewindslieden benadrukken het belang van het bestrijden van discriminatie en jeugdwerkloosheid.

Banden met Gülen

Het kabinet schrijft ook dat de Turkse autoriteiten bij de afwikkeling van de staatsgreep uit lijken te gaan van het beginsel 'guilt by association': "dat een organisatie of persoon banden heeft met de Gülenbeweging is voor de Turkse overheid voldoende reden om tot handelen over te gaan."

Zo hebben de Turken Nederland een lijst gestuurd met organisaties en bedrijven die een binding met Gülen zouden hebben. Maar volgens het kabinet hebben de Turkse autoriteiten voorlopig geen bewijzen dat Nederlandse organisaties direct bij de coup van 15 juli waren betrokken.

Morgen is er een Kamerdebat over de spanningen in de Nederlands-Turkse gemeenschap. Het begint om 16.30 uur en is live te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl