De missie Bootvluchteling redt drenkelingen op de Middellandse Zee
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse reddingsmissie redt tientallen Syriërs op Libië-route

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Een groot deel van de drenkelingen die gisteren op de Middellandse Zee werden gered door een Nederlandse reddingsboot, is Syriër. Het is voor het eerst dat zo'n grote groep Syrische vluchtelingen is onderschept op de migrantenroute tussen Libië en Sicilië.

Het gaat om minstens zeventig Syriërs die gisteren op een aantal boten werden gevonden tijdens de eerste missie van de nieuwe Nederlandse private hulporganisatie Stichting Bootvluchteling. Niet eerder sinds de sluiting van de grenzen in de Balkanlanden is zo’n groot aantal Syriërs uit de zee ten zuiden van Italië gehaald.

De Syriërs maken deel uit van een veel grotere groep van 350 migranten die gisteren door de vrijwilligers van de stichting Bootvluchteling werden gered. Volgens een eerste inventarisatie onder de migranten woonden de gevluchte Syriërs al een aantal jaren in Libië.

Libië niet meer veilig

"Libië was met het vertrek van dictator Kadhafi redelijk veilig voor de Syriërs. Maar nu de situatie in het land zo onveilig wordt door dreigingen en geweld voelen ze zich daar nu ook niet meer zeker, en trekken ze weg", zegt een woordvoerder van de missie Bootvluchteling.

De Syriërs zouden mensensmokkelaars 700 euro per persoon hebben betaald voor de oversteek van Libië naar Italië. Het is onbekend hoe groot het aantal Syrische oorlogsvluchtelingen in Libië is.

Volgens een Italiaanse woordvoerster van Artsen zonder Grenzen is het aantal Syriërs dat door de Nederlanders werd gered opmerkelijk. "Je ziet dat er af en toe op de migrantenboten een paar Syriërs tussen zitten, maar zeker geen tientallen tegelijk."

Veertien landen

Andere migranten die zondag door de Nederlandse vrijwilligers uit het water werden gehaald, zijn afkomstig uit Sudan en Nigeria. "In totaal hebben we veertien nationaliteiten geteld", meldt de missie Bootvluchteling.

Dit jaar kwamen er in Italië 125.000 migranten binnen, ongeveer evenveel als de afgelopen jaren in dezelfde periode. Het aantal mensen dat de route over de Middellandse Zee niet overleefde of vermist is, steeg volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR wel enorm en zit nu op 3205.

Morgen wordt de groep geredde migranten in Catania op Sicilië aan wal gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl