Ex-SS'er Hubert Z. wordt in een rolstoel de rechtszaal ingereden
NOS Nieuws

SS-verpleger Auschwitz (95) voor de rechter

In de Duitse stad Neubrandenburg is opnieuw een proces tegen een oud-SS'er van start gegaan die in Auschwitz heeft gewerkt. De nu 95-jarige Hubert Zafke wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord op meer dan 3500 gevangenen.

Zafke werd in een rolstoel de zaal binnengereden. Drie keer eerder werd het proces om gezondheidsredenen uitgesteld. Dit keer oordeelde een arts dat de man gezond genoeg is om terecht te staan. Hij reageerde niet op de aanklacht.

Ziekenverpleger

Zafke was ziekenverpleger bij de SS. In 1944 werd hij een maand lang in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau gestationeerd. In die periode werden minstens 3681 mensen omgebracht in de gaskamers. Volgens het OM heeft hij daar als lid van de kamporganisatie een bijdrage aan geleverd.

Volgens zijn verdediging is de man onschuldig. Zijn werk zou alleen uit het verplegen van SS'ers hebben bestaan. Bovendien werd hij na de oorlog in Polen al tot een meerjarige gevangenisstraf veroordeeld.

Derde verdachte

Het proces tegen Zafke is de derde poging in een reeks om ex-SS'ers die in een vernietigingskamp hebben gewerkt en vrijuit gingen, alsnog veroordeeld te krijgen. Vroeger moest het OM aantonen dat zulke SS'ers direct bij het moorden betrokken waren geweest. Tegenwoordig is het bewijs dat iemand in een vernietigingskamp heeft gewerkt genoeg.

In juni werd een oud-SS-kampbewaker van Auschwitz tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld. Een oud-SS-boekhouder kreeg in vorig jaar van de rechter te horen dat hij vier jaar naar de gevangenis moest. Beiden lopen vrij rond tot het besluit genomen wordt dat de straf voltrokken moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl