De Samsung Galaxy Note 7
NOS NieuwsAangepast

Samsung stuurt push naar gebruikers Note 7: zet toestel uit

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Alle gebruikers die de Galaxy Note 7 nog gebruiken, krijgen vandaag een berichtje met het dringende verzoek om de telefoon uit te zetten en terug te brengen naar de winkel. Het is de zoveelste stap van Samsung om alle toestellen zo snel mogelijk terug te halen.

De telefoon is brandgevaarlijk, Samsung besloot begin september om de 2,5 miljoen verkochte apparaten terug te roepen. Op de beurs neemt de onrust zienderogen toe. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit vroeg vorige week aan gebruikers om het toestel tijdens een vlucht uit te zetten.

Met als gevolg dat beleggers massaal het aandeel dumpen. Op de beurs in Zuid-Korea eindigde Samsung vandaag 7 procent in de min. In twee dagen tijd is er 22 miljard dollar aan waarde verdampt, schrijft persbureau Bloomberg. Geen cijfers waarmee je richting het feestdagenkwartaal wil gaan.

Onder de kerstboom

Dat kwartaal, de maanden oktober, november en december, is voor smartphonemakers de belangrijkste. Iedereen heeft steevast voor oktober zijn najaarslijn gepresenteerd, zodat consumenten op tijd een cadeau kunnen kopen voor onder de kerstboom.

"Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die nu toch even twee keer nadenken voordat ze een Note 7 vragen voor Kerst", zegt smartphone-analist Maarten van Vliet van onderzoeksbureau Telecompaper.

Van Vliet nuanceert tegelijkertijd ook de problemen. "Dit is heel vervelend voor Samsung, maar de schade zou veel groter zijn geweest als dit bij de S7 was gebeurd."

Dat komt omdat de interesse voor een Note 7 minder groot is dan voor de S7 en S7 Edge. De telefoon is 5,7-inch (S7 is 5,1-inch) en richt zich daarmee op de markt voor smartphones ter grootte van een kleine tablet: de phabletmarkt. Op die markt moet de Note 7 concurreren met de vorige week aangekondigde iPhone 7 Plus.

Omruilen 'drama'

Ondertussen lopen eigenaren van de Note 7 ook tegen problemen aan. Volgens techsite Gizmodo is het terugbrengen van het toestel een drama. Telecomproviders in de VS, waar het toestel al werd verkocht, hebben vaak nog geen vervangende Note 7 in huis. Met gefrustreerde klanten als gevolg.

In Nederland is het toestel nog niet te koop. Vodafone, Tele2, KPN en T-Mobile hebben laten weten dat de voorverkoop is gestopt; wanneer de telefoon alsnog naar Nederland komt is onbekend. Klanten kunnen de bestelling annuleren of wachten op een vervanger. Klanten die dit doen krijgen als compensatie een geheugenkaartje van 128 GB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl