NOS NieuwsAangepast

Importeur 'zonnebrandpillen': geen alternatief voor smeren

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

De importeur van de 'zonnebrandpillen' waar KWF Kankerbestrijding vorige week voor waarschuwde, erkent dat de pillen niet bedoeld zijn ter vervanging van zonnebrandcrème. Het bedrijf heeft Nederlandse webshops waaraan het levert nu opgeroepen om dit ook duidelijk bij het product te zetten.

Op een aantal webshops worden de pillen van het merk Heliocare aangeprezen met zinsneden als "versterkt tegen roodheid en verbranden" en "helpt beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon". Er staat verder niet bij dat het geen alternatief is voor insmeren.

"Het product is bedoeld ter aanvulling van zonnebrandcrèmes, dus niet ter vervanging van dergelijke crèmes", zegt importeur HDP Medical in een persbericht.

'Onvoldoende bewijs'

KWF is blij met de stap van de importeur. "Het wetenschappelijk bewijs dat er ligt, is echt onvoldoende om te kunnen zeggen dat deze pillen mensen beschermen tegen zonverbranding. Het is de plicht van dit bedrijf om duidelijke informatie te geven. Nu wordt benadrukt dat het gaat om een aanvullend product; het is zeker geen vervanger voor zonnebrandcrème, beschermende kleding en schaduw."

Veel blootstelling van de huid aan zonlicht verhoogt de kans op huidkanker. Ook kan de huid door de zon sneller verouderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl