Clinton verlaat na te hebben uitgerust een appartementencomplex in New York
NOS NieuwsAangepast

'Longontsteking Clinton kan gevolgen hebben voor campagne'

De longontsteking van Hillary Clinton kan consequenties hebben voor de verkiezingscampagne. Haar campagne is twee dagen stilgelegd. "Maar het is onwaarschijnlijk dat de schade daartoe beperkt blijft", zegt Amerika-kenner Willem Post. "Het Trump-kamp maakt hier dankbaar gebruik van."

Longarts Tjip van der Werf van het Universitair Medisch Centrum Groningen denkt dat het toch ook mee kan vallen. De gevolgen van een longontsteking kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. "Je zag haar heel snel ziek worden gisteren en ze had al langer last van langdurig hoesten. Longontsteking kan meerdere oorzaken hebben, maar dit lijkt op een klassiek geval van een longontsteking veroorzaakt door de pneumokok-bacterie."

Als dat zo is, is het vooral belangrijk de ziekte snel te diagnosticeren. "Je kunt er verschrikkelijk ziek van worden, maar als je er op tijd bij bent, kun je ook snel opknappen met penicilline", aldus Van der Werf, die verwacht dat haar herstel eerder dagen dan weken zal duren. "Je zag haar gisteren ook alweer rondlopen nadat ze even had uitgerust. Maar ze moet wel topsport bedrijven."

Wrak

Precieze details over Clintons toestand zijn niet bekendgemaakt. Haar dokter heeft haar geadviseerd rust te houden en haar campagneschema aan te passen. Een campagnetrip naar Californië is afgezegd.

"Waarschijnlijk zou Clinton het een paar weken rustig aan moeten doen", zegt Post. "Maar dat is ondenkbaar tijdens de laatste weken van de campagne. De verkiezingen zijn op 8 november. Het is echt heel serieus."

Donald Trump heeft Clinton beterschap gewenst. "Er is iets aan de hand, maar ik hoop dat ze snel opknapt en weer op campagne kan, en dat we haar zien bij het debat", zei hij in een tv-interview op Foxnews.

Trumps aanhang reageert minder diplomatiek. Post: "Ze twitteren dingen als 'Clinton is een wrak.' En ze hebben het opnieuw over de liegende Clinton, omdat ze de longontsteking dagenlang verzwegen heeft."

Sinds de hoestbui van Clinton tijdens een toespraak vorige week werd in het Trump-kamp al gespeculeerd over haar gezondheid. De aanhang van Hillary stelde toen dat er niets aan de hand was en dat ze onlangs nog een dansje had gemaakt met Paul McCartney.

Nu duidelijk is hoe serieus de klachten zijn, heerst er onrust bij de Democraten, zegt Post. NBC-verslaggever David Shuster meldt dat er bij de partij een spoedvergadering wordt verwacht. Volgens Shuster zou daar de mogelijkheid van een vervangende kandidaat aan de orde komen, mocht dat nodig zijn.

Clinton vervangen zal voor de Democraten behalve onwenselijk ook niet eenvoudig zijn. Als zij zich terug zou trekken moet er een partijvergadering komen en moeten delegaties uit alle staten bij meerderheid beslissen wie haar gaat vervangen. Mocht dat al op tijd lukken, dan is er nog het risico dat de partij verdeeld raakt.

Als vervanger ligt running mate Tim Kaine voor de hand, zegt Post. "Als vice-president zou hij ook de vervanger van Clinton zijn. Maar hij is niet het stemmenkanon dat de Democraten nodig hebben. En Bernie Sanders is er ook nog. De mensen uit zijn kamp zullen zeggen: how about us? Sanders is wel wat ouder, maar blaakt van gezondheid. En dan heb je toch weer het gevaar van een discussie binnen de partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl