ANP

De komende maanden verdwijnen bij ABN Amro 975 tot 1375 banen. De bank wil versimpelen en efficiënter werken en daar zijn minder mensen voor nodig, zegt de bank in de zogeheten paraplu adviesaanvraag (.pdf) voor het project Simplify. De vermindering loopt tot 2020 en gaat zowel via ontslagen als natuurlijk verloop en het schrappen van bestaande vacatures.

De arbeidsplaatsen zullen sneuvelen bij de ondersteunende en controlerende diensten, zoals financiële zaken, risicobeheer, personeelszaken, catering en communicatie. In die afdelingen zitten nog veel dubbelingen als gevolg van het ineenschuiven van ABN Amro en Fortis bank. ABN wil 200 miljoen euro bezuinigen.

Veranderende wensen

Nieuwe spelers, goedkopere producten en diensten, de digitalisering, en de oplopende kosten voor regelgeving maken de reorganisatie noodzakelijk. "Klanten en toezichthouders dwingen de bank om steeds sneller in te spelen op veranderende wensen", schrijft de bank in de adviesaanvraag.

De komende weken gaan de afdelingen aan de slag en bekijken wat de gevolgen zijn voor het werk en de mensen op die afdelingen. Dan worden ook de exacte aantallen duidelijk.

De bank maakte bij de publicatie van de halfjaarcijfers half augustus bekend dat er een nieuwe ontslagronde aan zat te komen. De bank blijft ook elders in het bankbedrijf kijken naar bezuinigingsmogelijkheden en efficiëncywinst en sluit meer ontslagen daarbij niet uit.

STER reclame