Stan Wawrinka met de trofee
NOS SportAangepast

Huilen en beven vooraf, maar toch de US Open winnen

Zo vasthoudend en weerbaar als Stan Wawrinka was in zijn gewonnen US Open-finale tegen Novak Djokovic, zo labiel was hij vlak voor de wedstrijd. "Een paar minuten voor we de baan op moesten stond ik te huilen en te beven bij mijn coach Magnus Norman."

Het was een opvallende ontboezeming van de Zwitser op de persconferentie nadat hij zijn derde grandslamtitel had veroverd. "Ik was zo nerveus, dat had ik nog niet eerder zo meegemaakt. Maar ik wist één ding zeker: ik ben in vorm. En na een paar games begon ik steeds meer in mezelf te geloven."

Maar hoe kreeg hij zijn zenuwen dan in bedwang? "Ik moest mijn shit op orde krijgen. Sorry, ik kan het niet anders zeggen."

Wawrinka verloor de eerste set nog wel van Djokovic, maar daarna kreeg hij stilaan de overhand. "Deze titel heeft het meest pijn gedaan van allemaal. In fysiek en mentaal opzicht. Ik zat er helemaal doorheen, maar de afspraak met mijn coach was dat ik daar niks van zou laten zien. Ik ben er trots op dat dat gelukt is."

Djokovic: ik was verschrikkelijk

Djokovic merkte inderdaad niks van de zenuwen bij Wawrinka, misschien wel omdat hij zelf ook nerveus was. "Op belangrijke momenten werd de spanning me te veel. De belangen waren ook zo groot. Stan bleef koel en dat maakte het verschil", zei Djokovic.

Ondanks al zijn ervaring liet de Serviër zich tijdens de wedstrijd in de verdediging drukken. "Ik was verschrikkelijk op de breakpoints. Ik heb er zoveel gehad. Stan deed er een tandje bij en speelde agressiever. Ik wachtte af en liet het maar gebeuren."

  • AFP
    Stan Wawrinka probeert koel te blijven tijdens de finale

Het tennis is de afgelopen jaren gedomineerd door Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal en Andy Murray, oftewel de Big Four. Nu Wawrinka drie van de vier grandslamtoernooien heeft gewonnen, lijkt er alle reden te zijn te spreken van de Big Five. Maar zelf wil de Zwitser daar niets van weten.

'Zij staan ver boven mij'

"Ik sta nog zo ver van hun af. Als je alleen al kijkt naar het aantal toernooien dat zij hebben gewonnen en hoe lang ze al domineren. Oké, ik heb net als Andy drie grandslamtitels, maar hoeveel masterstoernooien heeft hij wel niet gewonnen? Dat is het verschil, daarom staan zij ver boven mij."

De Zwitser heeft alleen Wimbledon nog niet gewonnen. "Ik denk dat ik mijn beste tennis ook op gras kan laten zien, maar tot nu toe ben ik nog niet voorbij de kwartfinales gekomen. Dankzij Richard Krajicek begrijp ik grastennis een beetje beter. Nu moet ik er nog beter op gaan spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl