Hier zie je Colin (met nummer 7) knielen voor het volkslied Reuters

Het protest van 49'ers-speler Colin Kaepernick heeft gisteren navolging gekregen van meer NFL-spelers. Spelers van Miami Dolphins en Kansas City Chiefs protesteerden ook tijdens het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan hun American-footballwedstrijd.

Sinds enkele weken knielt Kaepernick als The Star-Spangled Banner wordt gespeeld. Hij weigert respect te tonen "voor een land dat zwarte en andere mensen met een kleur onderdrukt". Hij doelt daarmee onder meer op politiegeweld tegen zwarte verdachten.

Gisteravond namen vier spelers van Miami Dolphins het protest over, voorafgaand aan hun wedstrijd tegen Seattle Seahawks. Dat team ging juist gearmd staan, omdat de problemen alleen gezamenlijk kunnen worden opgelost, aldus een verklaring.

Chiefs-speler Marcus Peters stak tijdens het volkslied voor de wedstrijd tegen San Diego Chargers zijn vuist in de lucht.

Het gebaar herinnert op het beroemde saluut tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Twee zwarte atleten gaven toen op het medaillepodium de blackpower-groet om aandacht te vragen voor rassenongelijkheid.

Obama

Kaepernick kreeg na zijn protest veel kritiek, omdat hij geen respect toonde voor zijn land. President Obama wees echter op zijn grondwettelijke recht van vrije meningsuiting en zei dat Kaepernick een belangrijke discussie aanzwengelde.

Vanavond speelt Kaepernicks 49'ers weer een wedstrijd en velen in de VS vragen zich af of hij opnieuw zal knielen.

STER reclame