ANP
NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Dekker: doodzonde als verveelde kleuter te lang in groep 2 zit

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat basisscholen maatregelen nemen om de doorstroom van kleuters van groep 2 naar groep 3 te versoepelen. Hij vindt het aantal extra kleuterende kinderen te hoog. 

"Kleuters schieten er niets mee op als ze zich een half jaar zitten te vervelen. Dat is doodzonde", zegt de staatssecretaris in een interview met het NOS Radio 1 Journaal

Afgelopen jaar werd bij ruim 18.000 kleuters ingeschat dat ze nog niet klaar waren voor het 'echte' onderwijs met lezen en schrijven waarmee in groep 3 wordt begonnen. Een op de tien kleuters blijft zitten in groep 2, blijkt uit cijfers. Dekker is bezorgd over deze stagnatie, omdat onderzoek aantoont dat een derde jaar 'kleuteren' geen blijvend voordeel biedt voor de leerlingen. 

Zonde

"Kleuters ontwikkelen zich in sprongen", aldus Dekker. "Soms zijn ze in december bijvoorbeeld wel plots klaar om naar groep 3 te gaan." Hij roept scholen op om snel de kloof tussen groep 2 en groep 3 kleiner te maken. "Op veel scholen is groep 2 heel speels en groep 3 heel schools," aldus de staatssecretaris. 

Hij stelt voor om verschillende momenten in het jaar in te voeren waarop de kleuters kunnen overstappen naar groep 3. Ook denkt hij aan gecombineerde groepen 2/3. 

Langer op de kleuterschool is vaak onnodig

STER reclame