Slachtoffer van een luchtaanval in de buurt van de Syrische stad Aleppo
NOS NieuwsAangepast

Syrische oppositie kritisch over staakt-het-vuren

De Syrische oppositie heeft weinig vertrouwen in het staakt-het-vuren dat vanavond moet ingaan. Hoewel het bestand niet expliciet is afgewezen, worden er veel vraagtekens geplaatst bij de afspraken die Rusland en de VS afgelopen weekend maakten.

De wapenstilstand moet vanavond bij zonsondergang ingaan. Rusland en de VS hebben afgesproken dat Syrië dan aanvallen op de oppositie zal staken, met uitzondering van aanvallen tegen IS. Ook moet Syrië toegang geven tot belegerde gebieden.

De VS heeft de gematigde oppositie opgeroepen afstand te nemen van extremistische milities als IS en Jabhat Fatah al-Sham, het voormalige al-Nusra-front. De rebellen vormden een gezamenlijk front met de geharde extremistische strijders.

Halfbakken oplossing

De leider van een van de oppositiefracties vreest dat Assad het bestand zal gebruiken om de rebellen tegen elkaar uit te spelen. "We hebben zes jaar lang gevochten en geleden. We kunnen geen halfbakken oplossingen accepteren."

Ook is de oppositie bang dat Assad de strijd gewoon zal voortzetten, onder het mom van aanvallen tegen jihadisten. Bovendien zijn er geen concrete afspraken gemaakt over toegang voor hulpverleners tot belegerde gebieden.

Alle bestanden die tot nu toe werden afgesproken werden uiteindelijk steeds gebroken door de strijdende partijen. Verschil is dit keer dat de VS en Rusland het staakt-het-vuren gezamenlijk hebben gepresenteerd. Ook Assad en zijn bondgenoten Iran en Hezbollah hebben de tekst geaccepteerd.

Militaire samenwerking

Als het bestand zeven dagen standhoudt, zullen de VS en Rusland verder overleggen over militaire samenwerking in Syrië. Ze willen dan samen optrekken tegen Islamitische Staat in het land.

Minister Kerry sprak vrijdag de hoop uit dat de wapenstilstand een opmaat is voor vredesonderhandelingen tussen het regime en de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl