Een van de kolencentrales van Uniper op de Maasvlakte
NOS NieuwsAangepast

Energiereus Eon stoot kolencentrales af

  • Rob Koster

    Economie verslaggever

  • Rob Koster

    Economie verslaggever

Het grootste energiebedrijf van Duitsland, Eon, neemt afscheid van zijn kolen- en gascentrales. De vervuilende onderdelen van het bedrijf zijn afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe onderneming genaamd Uniper, die vandaag een eigen notering aan de beurs in Frankfurt kreeg.

Uniper is onder meer eigenaar van kolen- en gascentrales in Nederland en een grote leverancier van energie aan de Nederlandse zakelijke markt. Eon gaat zich volledig richten op de verdere ontwikkeling van wind- en zonne-energie.

Splitsen creëert waarde

De afsplitsing bezorgt het moederaandeel Eon zoals verwacht een forse koersdaling. Bij opening ging de beurskoers meer dan 10 procent omlaag. Halverwege de beursdag noteert het aandeel 6,93 euro, een verlies van 15 procent en de laagste beurskoers in 23 jaar.

De handel in Uniper opende om half tien op 10,02 euro en noteert aan het eind van de middag 10,36 euro. Met deze koers waarderen beleggers Uniper op zo'n 3,8 miljard euro.

"Splitsen creëert waarde", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "De opsplitsing zorgt er eigenlijk voor dat de twee aparte bedrijven opgeteld meer waard zijn dan het ene bedrijf. Vrijdag was Eon als geheel nog 15,9 miljard euro waard, vandaag leggen beleggers voor Eon en Uniper samen 17,4 miljard euro op tafel."

Windpark in de Noordzee

De elektriciteitsprijs is de afgelopen jaren flink gedaald. Het aandeel wind- en zonne-energie is mede door subsidies fors toegenomen. De verwachting is dat kolen- en gascentrales in de toekomst alleen nog maar nodig zijn als er tijdelijk niet genoeg zon- of windenergie beschikbaar is.

Kolencentrales kunnen niet snel opgestart worden en zullen onder meer door milieumaatregelen uiteindelijk verdwijnen. Sommige gascentrales zijn langer nodig om negatieve pieken in schone energie op te vangen, maar dat maakt ze nog niet rendabel.

Eon verloor de afgelopen zes jaar bijna driekwart van zijn beurswaarde. Het aandeel zakte van bijna 30 naar ruim 8 euro.

De onderdelen die nu onder de naam Uniper een eigen beursnotering krijgen, stonden eerder nog voor ruim 12 miljard euro in de boeken. Analisten verwachten volgens diverse bronnen dat de werkelijke waarde ergens tussen de 3 en 5 miljard euro zal liggen. Met de aandelenkoers van vandaag ligt de waarde op bijna 4 miljard euro. Uniper is door critici omschreven als 'sterfhuisconstructie', een 'bad-bank', en een 'overblijfselramp'.

Sinds het verschijnen van het prospectus afgelopen week zijn de negatieve verwachtingen een beetje bijgesteld. Zo belooft Uniper de aandeelhouders een dividend van 55 cent per aandeel. Bovendien heeft Uniper naast de vervuilende gas- en kolencentrales ook nog waterkrachtcentrales in Duitsland en Scandinavië, een handelshuis, en belangen in gasvelden en pijpleidingen in Rusland.

Verder hoopt Uniper dat overheden energiebedrijven gaan betalen om de energie-capaciteit op peil te houden voor de momenten dat er te weinig schone energie geleverd kan worden om aan de vraag te voldoen.

Zenuwachtige handel

Het wordt een spannende dag voor Eon, maar ook voor de hele energiemarkt. Na Eon splitst ook het tweede energiebedrijf van Duitsland RWE, de eigenaar van het Nederlandse Essent, zich eind dit jaar op.

Het verschil met Eon is dat RWE de herwinbare energieactviteiten los zet in een nieuw bedrijf, Innogy geheten, en het oude bedrijf achterblijft met de fossiele activiteiten en de kerncentrales.

RWE kijkt dus met argusogen naar het resultaat van de beursgang van Eon. De beursgang vandaag is een zogenoemde spin-off. Aandeelhouders van Eon krijgen voor elke 10 aandelen Eon, één aandeel Uniper.

In principe kunnen de aandeelhouders besluiten om dat aandeel Uniper in bezit te houden, maar Eon-bestuursvoorzitter Johannes Teyssen verwacht niet dat dat gebeurt. "We zullen de eerste dag een zenuwachtige handel zien en aandeelhouders zullen de aandelen Uniper snel verkopen", zei Teyssen recentelijk tegen de Frankfurter Allgemeine.

Eon doet vandaag meer dan de helft van de aandelen in de verkoop, de rest volgt later.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl