Clinton zakt in elkaar na de herdenking van 9/11. Ze moet door anderen in het busje worden geholpen Zdenek Gazda

Hillary Clinton heeft longontsteking en onderbreekt campagne

time icon Aangepast

Hillary Clinton heeft volgens haar arts een longontsteking. Ze werd onwel bij een herdenking van de aanslagen op 11 september 2001. Haar arts bracht daarna een verklaring uit dat bij een controle vrijdag is vastgesteld dat Clinton een longontsteking heeft.

De 68-jarige Democratische presidentskandidaat is geadviseerd om rust te nemen en haar campagneschema aan te passen. Ze heeft antibiotica voorgeschreven gekregen. Over het incident bij de herdenking zegt haar arts dat ze bevangen raakte door de hitte.

Op beelden was te zien dat ze bij de herdenking werd weggeleid en werd ondersteund. Aangekomen bij een busje zakte ze in elkaar en moest ze door anderen in het voertuig worden geholpen. Ze werd naar het appartement van haar dochter in de stad gebracht. Na anderhalf uur verscheen Clinton weer en verklaarde ze dat ze zich prima voelde. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Clinton zakt in elkaar bij herdenking 9/11

Volgens haar arts had Clinton al langer last van een verkoudheid, gerelateerd aan allergieën. Zo kreeg ze bijvoorbeeld eerder tijdens een toespraak zo'n flinke hoestbui dat ze bijna geen woord meer kon uitbrengen. Bij een vervolgcontrole van vrijdag bleek volgens haar arts dat het om een longontsteking gaat.

Een paar uur na de verklaring dat Clinton longontsteking heeft, maakte haar team bekend dat ze de campagne-activiteiten van de komende dagen in Californië aan zich voorbij laat gaan.

Trump      

Clintons gezondheid is een issue in de campagne. Haar tegenstrever Donald Trump heeft meerdere keren gezegd dat Clinton niet fit genoeg is om president te worden, zonder dat overigens met bewijs te onderbouwen. 

Clinton werd in 2012 geopereerd vanwege een bloedprop. Volgens een medische verklaring van haar arts Lisa Bardack is Clinton daar volledig van hersteld. Bardack heeft meerdere keren bevestigd dat Clinton gezond is en het ambt van president kan uitoefenen. 

Oude president

Trump wil dat Clinton haar volledige medische dossier vrijgeeft en heeft beloofd dat zelf ook te doen. Tot nu toe heeft hij alleen een brief van zijn privé-arts vrijgegeven. De Clinton-campagne heeft de Republikeinen beschuldigd van het opzetten van "een krankzinnige samenzwering over haar gezondheid".  

Mocht Trump winnen dan wordt hij de oudste Amerikaanse president in de geschiedenis. Komt Clinton in november als winnaar uit de bus, dan zal zij de op één na oudste Amerikaanse president worden. Alleen Ronald Reagan was ouder. 

STER Reclame