Het is al een tijdje onrustig in de wijk Poelenburg in Zaandam
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Raadslid Zaandam doet aangifte tegen hangjongeren na intimidatie

Hangjongeren uit de Zaandamse wijk Poelenburg hebben gemeenteraadslid Juliëtte Rot geïntimideerd. De Turks-Nederlandse jongeren zaten deze week samen met Rot aan tafel bij Pauw. Zij vinden dat het raadslid onterecht een negatief beeld schetst van de wijk. Rot heeft aangifte gedaan van bedreiging. "Ik ben van mijn stuk", laat ze weten.

Het raadslid van Democratisch Zaandam gaf voor de camera van NH een interview over de supermarkt die vanmiddag met een hakenkruis werd beklad. Dat interview werd afgenomen voor haar huis in Zaandam.

Op beelden is te zien dat een auto met vier hangjongeren komt aanrijden. Een van hen, de vlogger Ismail Ilgun, stapt uit en loopt met een camera in zijn hand op Rot af. Hij valt de interviewer in de rede en beschuldigt het raadslid ervan dat zij liegt. Vanuit de auto roepen andere jongeren onder meer dat ze weten waar Rot woont. Als de auto wegrijdt, steekt een van hen een middelvinger op.

Raadslid bedreigd in Zaandam

"Het was zeer intimiderend", vertelt Rot. "Ze zeiden ook: 'we weten je te vinden'. Dit is voor mij heel ingrijpend." Het raadslid vertelt dat ze in april ook al eens aangifte heeft gedaan tegen enkele hangjongeren. Daar heeft zij niets meer van gehoord. Daarna is Rot een keer met eieren bekogeld door Turks-Nederlandse jongeren.

Het DZ-raadslid voelt zich in de steek gelaten door politici in Zaandam. "Ik heb niets van burgemeester Faber gehoord, ook geen steunbetuiging. Op Twitter suggereerde een collega van de SP juist dat ik de wijk Poelenburg stigmatiseer met mijn verhalen."

"Maar mijn doel is niet om publiciteit te generen", zegt Rot. "Ik wil gewoon dat dit stopt en gebruik daarvoor mijn functie. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk aangifte gedaan tegen deze jongeren. Er zijn volgens mij ook andere mensen die dit willen doen, maar ik weet niet of zij dat nog durven. Je ziet wat ervan komt."

Agressie en intimidatie

De groep hangjongeren kwam in het nieuws nadat ze een cameraploeg van Hart van Nederland de buurt uit hadden gejaagd. Volgens wijkbewoners veroorzaken de Turks-Nederlandse jongeren veel overlast bij een supermarkt in Poelenburg.

In de video's die vlogger Ilgun op YouTube plaatst zijn voorvallen van agressie en intimidatie te zien. Zo krijgt een fietser een klap in zijn gezicht en worden agenten beledigd.

Het optreden van de hangjongeren in Pauw maakte veel reacties los. Premier Rutte noemde de groep "tuig van de richel". Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dat hun gedrag niet kan en dat ze moeten ophouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl