Hakim Ziyech bij zijn debuut in de Amsterdam Arena Pro Shots

Na zijn veelbesproken transfer van eind augustus stond Hakim Ziyech zondagmiddag voor het eerst in een Ajax-shirt. Het werd in de Amsterdam Arena tegen Vitesse (1-0) geen onvergetelijk debuut, maar met een assist op de winnende goal van Nick Viergever was de aanwinst wel belangrijk. 

"Ik ben redelijk tevreden", aldus Ziyech. "Winnen is het belangrijkste. Ik was in de eerste helft wat zoekende, maar de tweede helft was redelijk. Het is altijd lekker om een assist te geven of een goal te maken. Dit keer was het een assist. Een speciaal moment, want de goal breekt de wedstrijd open."

Ziyech: altijd lekker om assist te geven

Met zijn assist zette de 23-jarige Marokkaanse international zijn lijn van FC Twente voort. Voor de Tukkers was hij bij meer dan 50 procent van de Twentse goals in de Eredivisie betrokken. In 57 van de 110 goals had hij een aandeel (30 goals, 27 assists). Bij zijn eredivisie-debuut voor Twente gaf hij ook al een assist, toen tegen NAC (1-1).

Ajax-trainer Peter Bosz had Ziyech als rechtsbuiten geposteerd. Volgens de coach moesten zijn medespelers nog aan hem wennen en andersom. "De afstemming kan nog beter. Hij moet de spelers nog leren kennen. Ik zag dat hij spits Bertrand Traoré veel zocht, ook een rasvoetballer. Dat soort spelers zoeken elkaar snel."

Bosz: afstemming met Ziyech heeft tijd nodig

"Het heeft tijd nodig", vervolgde Bosz, maar dat is volgens de trainer ook niet zo gek. "Het is allemaal heel snel gegaan. Na het rondkomen van zijn transfer is hij anderhalve week weggeweest vanwege interlandverplichtingen voor Marokko. Alleen de laatste twee dagen heeft hij meegetraind."

STER reclame