NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Wankelende Clinton voer voor Trump-kamp'

Clinton onwel, maar snel weer op de been

Hillary Clinton voelt zich prima. Dat zei de presidentskandidaat na het verlaten van het appartement van haar dochter in New York, waar ze naartoe was gegaan toen ze zich niet goed voelde bij de herdenking van de aanslagen van 11 september. "Het is een mooie dag in New York. Ik voel me prima. Dank u."

Een verslaggever van de rechtse zender Fox News meldde op basis van een anonieme bron bij de politie dat Clinton onwel was geworden. Het nieuws verspreidde zich snel en op verschillende media was het breaking news. Maar wat er precies aan de hand was werd niet meteen duidelijk. Het duurde anderhalf uur voordat het campagneteam van Clinton met een verklaring kwam.

Op beelden die via Twitter werden verspreid is te zien dat Clinton tegen een paal steunt terwijl ze wacht op de auto. Daarna wankelt ze naar de wagen toe en kan ze nog net worden opgevangen voor ze valt. 

Clinton zakt in elkaar bij herdenking 9/11

Maar volgens Clintons woordvoerder Nick Merrill was er niet zo veel aan de hand. Hij verklaarde dat de Democratische presidentskandidaat tijdens een ceremonie oververhit was geraakt en naar haar dochters appartement was vertrokken. Clinton was 1,5 uur aanwezig geweest bij de herdenking van de aanslagen, vandaag vijftien jaar geleden. "Ze voelt zich nu veel beter", stelde hij in zijn verklaring.

Of Clinton door een dokter is onderzocht heeft hij niet gezegd. Verschillende Amerikaanse media melden dat Clinton inmiddels thuis is in Chappaqua, in de staat New York.

Twijfel zaaien

Correspondent Arjen van der Horst denkt dat het voorval voer is voor de Trump-aanhangers. "Zij proberen al maanden twijfel te zaaien over Clintons gezondheid. Eind augustus heeft ze een medische verklaring laten zien waarin staat dat ze gezond is, maar het Trump-kamp zal nu concluderen dat ze dat aantoonbaar niet is."

De verklaring dat Clinton oververhit is geraakt, is op zich wel aannemelijk. "Het was hier vanochtend om 08.00 uur al 28 graden Celsius en heel vochtig. En vannacht was het ook heel warm", zegt Van der Horst.

Donald Trump zelf zal vandaag nog niets van zich laten horen, denkt Van der Horst, want de twee hebben afgesproken om op deze herdenkingsdag geen campagne te voeren. Waarschijnlijk zal hij het incident morgen wel aangrijpen om Clintons gezondheid in twijfel te trekken. 

Bloedprop

De gezondheid en leeftijd van Amerikaanse presidentskandidaten zijn wel vaker een thema in verkiezingscampagnes. Trump is 70 jaar; Clinton 68. Eind vorig jaar claimde Trump dat hij de gezondste presidentskandidaat ooit is. Een doktersbriefje moest dat bewijzen. Van Clinton is in ieder geval bekend dat ze in 2012 is geopereerd aan een bloedprop in haar hoofd. 

Eerder deze maand kreeg ze tijdens een toespraak een ernstige hoestbui, waardoor ze nauwelijks meer een woord kon uitbrengen. Ze grapte daarover dat ze iedere keer als ze aan Trump denkt een allergische reactie krijgt.

Voor Trump was de hoestbui meteen reden om een tweet de wereld in te sturen:

STER reclame