Spelers van Ajax vieren doelpunt van Nick Viergever Pro Shots

Ajax heeft thuis met 1-0 gewonnen van Vitesse en is opgeklommen naar de derde plaats van de ranglijst, achter koploper Feyenoord en PSV.

De openingsfase was voor Ajax met kansen voor Nemanja Gudelj en Amin Younes, maar keeper Eloy Room redde bekwaam. Vitesse was voor de pauze de betere ploeg en deed zichzelf tekort door veel te slordig om te springen met een paar uitstekende counterkansen. Met name Nathan speelde daarbij een negatieve hoofdrol.

De voor de pauze nog onzichtbare aanwinst Hakim Ziyech stond met een voorzet aan de basis van de 1-0 van Nick Viergever, die ongedekt kon inkoppen. Vitesse, dat na de tweede gele kaart van Arnold Kruiswijk met tien man verder moest, bleek niet bij machte het Ajax nog moeilijk te maken, al was invaller Adnane Tighadouini kort voor tijd nog dicht bij de gelijkmaker.

Peter Bosz geeft aanwijzingen in de Amsterdam Arena, op de achtergrond Henk Fraser Pro Shots

"Winnen is het beste medicijn'', zei trainer Peter Bosz na de benauwde zege. "Dus wat dat betreft kan ik tevreden zijn. Dit hadden we nodig. Ik kan wel zeggen dat ze niet zenuwachtig moeten zijn. Maar die druk en zenuwen gaan alleen weg als ze blijven winnen. Dan gaan we meer lef en durf tonen. Dan gaan we beter en vrijuit spelen."

"In de eerste helft leden we te vaak onnodig balverlies'', vond Bosz. "Daardoor kwamen we moeilijk aan het voetballen. Na de 1-0 ging dat beter, al hadden we vaker moeten scoren. Deze zege hadden we nodig. Het kan en moet beter. Maar dat gaat ook gebeuren."

Bekijk de wedstrijdstatistieken van Ajax-Vitesse

STER reclame