NOS NieuwsAangepast

Vijftiende herdenkingsdienst 9/11, Clinton onwel door hitte

VS herdenkt duizenden slachtoffers 9/11

De jaarlijkse herdenkingsdienst voor de aanslagen in de VS op 11 september 2001 is begonnen met een minuut stilte. De presidentskandidaten Trump en Clinton zijn in New York aanwezig bij een grote ceremonie aan de voet van het nieuwe One World Trade Center. Die toren staat naast het monument bij Ground Zero, de plek waar ooit de twee torens van het WTC stonden.

Bij Ground Zero hebben zich honderden nabestaanden van de bijna 3000 slachtoffers verzameld. Een aantal van hen spreekt bij de dienst. "Het wordt niet makkelijker en het verdriet gaat nooit weg. Je komt niet verder. Dit draag je voor altijd met je mee", zei nabestaande Tom Acquaviva uit New Jersey bij het begin van de herdenking.

  • AFP
    Honderden nabestaanden verzamelden zich in New York voor de herdenking van de aanslagen
  • AFP
    De Democratische presidentskandidaat Clinton bij de herdenking in New York
  • AFP
    Presidentskandidaat Trump en oud-burgemeester Rudy Giuliani van New York bij de herdenking
  • EPA
    Het Pentagon bij zonsopkomst op 11 september 2016, 15 jaar na de aanslagen van 2001

De namen van alle slachtoffers, die ook op de rand van het 9/11-monument staan, worden voorgelezen bij de dienst. De herdenking wordt zes keer onderbroken door het luiden van een bel en een minuut stilte.

Op de dag van de herdenking leggen Clinton en Trump hun campagnes tijdelijk stil. Tot morgen zijn er geen tv-spots van hen te zien. Ze zullen niet spreken bij de dienst in New York.

Clinton onwel

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton werd onwel tijdens de ceremonie. Ooggetuigen zeggen tegen Amerikaanse media dat ze flauwviel en met "knikkende knieën" naar een busje werd geleid.

Clinton zakt in elkaar bij herdenking 9/11

Het campagneteam meldt dat Clinton bevangen was door de hitte. Ze is naar de woning van haar dochter, die in New York een appartement heeft, gegaan om bij te komen. Daarna ging het volgens haar campagneteam "veel beter".

Clinton onwel, maar snel weer op de been

Clintons gezondheid is een punt in de presidentscampagne. Haar tegenstrever Trump zegt dat ze fysiek te zwak is om president te worden.

Obama

President Obama heeft een toespraak gehouden bij het Pentagon, dat op 11 september ook doelwit was van terroristen en getroffen werd door American Airlines vlucht 77. Alle 64 inzittenden en 125 mensen in het gebouw kwamen hierbij om het leven.

"We herinneren ons hen en zullen nooit vergeten dat deze mensen ons zijn ontvallen. Ik ben dankbaar voor de kracht die ons de afgelopen vijftien jaar sterker heeft gemaakt en heeft verbonden als Amerikaanse familie", zei Obama.

Volgens de president lijkt vijftien jaar lang, maar voelt het voor veel Amerikanen alsof de aanslagen gisteren werden gepleegd.

Bij het gedenkteken voor United Airlines vlucht 93 in Shanksville in Pennsylvania is ook een herdenking. Op 11 september stortte een vliegtuig neer in een veld niet ver van Shanksville.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl