Mexicanen in protest tegen het homohuwelijk AFP

Protesten tegen homohuwelijk in Mexicaanse steden

tijd van publicatie Aangepast

Naar schatting honderdduizenden Mexicanen hebben in 16 steden in het land geprotesteerd tegen de mogelijke legalisering van het homohuwelijk. President Pena Nieto heeft eerder dit jaar een grondwetswijziging voorgesteld die dit zou moeten regelen.

In de stad Tijuana liepen volgens de organisatoren 30.000 tot 40.000 mensen mee in een mars, waaraan ook de nieuwe aartsbisschop van de stad meedeed. De betogingen waren georganiseerd door het Front voor de Familie, een Mexicaanse beweging die naar eigen zeggen wordt gesteund door zo'n tienduizend organisaties in het land, waaronder veel katholieke instellingen en scholen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Een gezin kan niet bestaan uit twee mannen of twee vrouwen'

Het homohuwelijk is nu mogelijk in de hoofdstad Mexico-|Stad en in negen van de 31 deelstaten in het land. Vorig jaar oordeelde het Mexicaanse hooggerechtshof dat het verbod op het homohuwelijk in de overige staten ongrondwettig is. 

Dat wil niet zeggen dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht nu binnen handbereik zijn. Zelfs met de rechterlijke uitspraak in de hand en een eventuele wijziging van de grondwet, blijven er in Mexico nog veel juridische obstakels. 

Op dit moment kunnen homoseksuelen trouwen in staten waar dit eigenlijk niet mag, als zij van een federale rechter een persoonlijke ontheffing van het verbod weten te krijgen.

STER Reclame