Moussa Dembele werd met drie goals de held van het groen-witte deel van Glasgow Pro Shots/Action Images

Celtic heeft voor een groot feest gezorgd in het katholieke deel van Glasgow. De ploeg van Brendan Rodgers versloeg rivaal Rangers met 5-1 in de 402de editie van de klassieker tussen de twee Schotse grootmachten.

Het was de eerste Old Firm in de Schotse Premier League sinds 2012, het jaar waarin het failliete Glasgow Rangers werd teruggezet naar het vierde niveau. Bij die terugkeer van een van de oudste derby's ter wereld werden vrijwel alle doelpunten gemaakt door spelers die pas kort in Schotland spelen.

Dembele op dreef

Maar van al die Old Firm-debutanten was er maar een die echt alle aandacht naar zich toetrok en dat was Moussa Dembele, niet te verwarren met zijn naamgenoot die voor Tottenham Hotspur speelt. De Franse aanvaller was met een hattrick de grote man aan de kant van Celtic. 

Hij kopte na ruim een half uur spelen uit een hoekschop de openingsgoal binnen. Een minuut later leek het al 2-0 te worden, maar de scrimmage, passend bij de naar Schots gebruik stevige wedstrijd, leverde Celtic net geen doelpunt op. 

Mark Warburton (l) en Brendan Rodgers wensen elkaar een mooie Old Firm toe Pro Shots / Action Images

Die viel tien minuten later wel. Opnieuw was Dembele de maker ervan. De Fransman kapte zijn voormalige Fulham-ploeggenoot Philippe Senderos uit en schoot met de buitenkant van zijn rechtervoet de bal achter doelman Wesley Folderingham.

Heel even leek de wedstrijd dus al vroeg beslist, maar Rangers-aanwinst Joe Garner maakte zich al snel geliefd bij zijn aanhang door van dichtbij de aansluitingstreffer binnen te koppen.

Verzet gebroken, feest nog niet

Na precies een uur spelen was de marge echter alweer twee. Dit keer was Dembele de aangever. Hij zette Scott Sinclair met een bekeken pass alleen vrij voor de doelman. De Engelsman schoof de bal vervolgens via de paal binnen.

Toen Senderos na een domme handsbal zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg, was het definitief gedaan met het verzet van Rangers. Dat gold echter niet voor het feest van Dembele. 

Perfect en historisch

De spits maakte namelijk ook nog zijn derde van de wedstrijd, dit keer met de linkervoet. Hij voltooide daarmee de perfecte hattrick, een term die Britten geven aan een hattrick als de drie goals gemaakt worden met links, rechts en het hoofd.

Met zijn hattrick veroverde Dembele bovendien een plaats in de geschiedenisboeken, want hij is de eerste speler sinds 1966 die drie keer heeft gescoord in een competitiewedstrijd tussen Celtic en Rangers. Vijftig jaar gelden was Celtic-speler Stevie Chalmers de laatste die dat voor elkaar kreeg.

STER reclame