De molen Westerwijtwerd waarvan het woonhuis onbewoonbaar is verklaard Anjo de Haan / Hollandse Hoogte

Grote scheuren, verzakkingen en afgebrokkelde stukken muur. Niet alleen huizen zijn beschadigd door de gaswinning, ook monumenten hebben schade. In Groningen hebben Provinciale Staten op initiatief van de SP daarom Open Monumentendag aangegrepen om extra aandacht te vragen voor de beschadigde monumenten. 

Vanmiddag reizen Statenleden samen met inwoners van Groningen met een bus langs verschillende beschadigde monumenten. "Wij gaan langs prachtige pareltjes die één ding gemeen hebben: schade door gaswinning", vertelde Sandra Beckerman, voorzitter van de SP-statenfractie, in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo gaan we langs bij een oude boerderij, een korenmolen en een kerk uit de twaalfde eeuw." 

In het hart van het aardbevingsgebied is 90 procent van de Rijksmonumenten beschadigd.

SP-Statenlid Sandra Beckerman

Volgens Beckerman is Groningen hard bezig om het schadeherstel te bevorderen. "De provincie wil dat de rol van de NAM minder wordt en dat er meer geld, meer aandacht en dat er een programma komt. Dat willen we nog een keer duidelijk maken door die monumenten te bezoeken."

Een van de beschadigde monumenten waar de Statenleden vandaag langs gaan Sandra Beckerman

Het grootste gedeelte van de monumenten in het aardbevingsgebied is beschadigd. "In het hart van het gebied is bijna geen monument zonder schade. Daar is 90 procent van de Rijksmonumenten beschadigd", zei het Statenlid. "De stad Groningen alleen al telt 153 beschadigde Rijksmonumenten. Dan heb ik het nog niet eens over de gemeentelijke monumenten."

Bij sommige monumenten gaat het ook over woonhuizen. "We bezoeken bijvoorbeeld een molen in Westerwijtwerd", vertelde de SP-politicus. "Naast die molen staat een molenaarshuis, waar een echtpaar woonde. Maar omdat de molen bij een grote aardbeving op het huis zou kunnen vallen, is het huis onbewoonbaar verklaard. Dat zijn toch ernstige dingen."

In totaal zijn er in Groningen honderdduizend mensen met schade aan hun huis. "Een van hen zei vorige week treffend: als je huis kapot is, is eigenlijk ook je huid kapot. Het raakt mensen heel diep", aldus Beckerman.

STER reclame