1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Afspraak VS en Rusland: maandagavond staakt-het-vuren in Syrië

Rusland en de VS zijn het in Genève eens geworden over een wapenstilstand in Syrië. Het staakt-het-vuren moet maandag na zonsondergang ingaan.

Daarnaast is afgesproken dat hulpverleners toegang zullen krijgen tot belegerde steden. Ook zal het Syrische regeringsleger aanvallen op de oppositie staken, met uitzondering van Islamitische Staat.

De Amerikaanse minister Kerry noemt het bestand een doorbraak in de burgeroorlog. Volgens Kerry zijn er verregaande afspraken gemaakt om het geweld te stoppen. Zo is overeengekomen dat Syrië in bepaalde gebieden ophoudt met bombardementen op de oppositie. Het is niet bekendgemaakt waar dat zal gebeuren. 

Kerry en Lavrov over het bereikte akkoord

"Dit is een hele grote verrassing", zegt NOS-correspondent in Washington Arjen van der Horst. "Er was en is veel wantrouwen bij de strijdende partijen. In februari was er een soortgelijke deal, die al snel uiteenviel. En ook nu is er veel scepsis."

Militaire samenwerking

De Russische minister Lavrov zei dat bondgenoot Syrië akkoord is met het staakt-het-vuren. Volgens hem kan het bestand uiteindelijk leiden tot een hervatting van de vredesonderhandelingen. 

De oppositie neemt volgens Kerry het plan serieus, maar wil eerst zien of Assad zich eraan houdt. Assad zou een week lang ook de aanvallen op het al-Nusra-front (al-Qaida in Syrië) moeten staken, omdat andere oppositie-groepen in bepaalde gebieden hiermee samenwerken. In de tussentijd zal de VS die groepen overhalen de banden met al-Nusra te verbreken. 

"Het is afwachten of dit gaat werken", aldus Moskou-correspondent David-Jan Godfroid. "Wie is de gematigde oppositie, en wie niet? Wie werkt er samen met Al Nusra? Er is nog veel onduidelijk."

Als het bestand zeven dagen standhoudt, zullen Rusland en de VS afspraken maken over een gezamenlijk front tegen IS en andere moslimextremisten. Ze zullen daarvoor onder andere inlichtingen en informatie over doelwitten gaan delen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl