Vlaggen voor het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie
NOS Nieuws

EU-plan voor minimale belasting op royalty's en rente

Multinationals moeten in de hele EU minstens 10 procent belasting gaan betalen over royalty's en rente. Dat staat in een intern EU-plan dat journalisten van dagblad Trouw en onderzoeksjournalistiekplatform Investico in handen hebben. Het plan moet belastingontwijking tegengaan.

Als het plan (.pdf) doorgaat, zou dat de eerste keer zijn dat er binnen de EU een minimumbelastingtarief komt dat voor alle landen geldt. Landen zouden dan dus voor het eerst hun zelfbeschikking op belastinggebied opgeven.

Nederland wil uitzondering

Aan het plan is gewerkt tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Tijdens de onderhandelingen heeft Nederland zich wel ingezet voor een uitzondering op het minimumtarief van 10 procent.

Nederland heeft nu nog een speciaal tarief van 5 procent (de zogeheten Innovatiebox), waar royalty's onder bepaalde voorwaarden onder vallen. Het is nog onduidelijk of Nederland zo'n uitzondering krijgt.

Steun onduidelijk

Of het plan uiteindelijk werkelijkheid wordt, is ook nog onduidelijk. Het plan is door ambtenaren opgesteld en waarschijnlijk wordt het in oktober tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën voor het eerst op politiek niveau besproken. Dan moet blijken hoeveel steun er binnen de EU-lidstaten is.

De EU werkt al langer aan maatregelen om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. In juni bereikten de landen al een akkoord over een regeling, die de renteaftrek beperkt waarop bedrijven aanspraak kunnen maken.

En vorige week zei de EU dat Ierland een naheffing van 13 miljard euro aan Apple moet opleggen vanwege verboden staatssteun. Eerder moest Nederland om dezelfde reden ruim 25 miljoen euro van Starbucks terugeisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl