NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Turkse politie arresteert betogende leraren

Leraren opgepakt bij protest in Turkije

De politie in Turkije heeft tientallen leraren gearresteerd bij een demonstratie in Diyarbakir, een stad in het zuidoosten van Turkije waar vooral Koerden wonen. Honderden docenten protesteerden tegen hun schorsing. Ze werden met waterkanonnen uit elkaar gedreven.

De Turkse autoriteiten schorsten in de gelijknamige provincie Diyarbakir gisteren 11.000 leraren omdat ze banden zouden hebben met Koerdische militanten. In de oostelijke provincies Tunceli en Van werden om dezelfde reden 1150 docenten op non-actief gesteld. Een groot deel van die laatste groep demonstreerde bij het ministerie van Onderwijs in de stad Tunceli.  

In de provincie Diyarbakir zijn demonstraties nog altijd verboden na de mislukte coup. Daar is nog steeds de noodtoestand van kracht.  

PKK

Volgens de vakbonden is de schorsing van leraren onderdeel van een campagne van de Turkse regering tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK. President Erdogan heeft gezegd dat alle ambtenaren die banden hebben met de PKK het veld moeten ruimen.

De Turkse regering is ook bezig met een grootscheepse vervanging van burgemeesters en ambtenaren die banden zouden hebben met de PKK. De minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de regering de leiding overneemt in 28 gemeenten. De gekozen burgemeesters worden naar huis gestuurd.

De PKK wordt gezien als een terroristische organisatie door Turkije, de Verenigde Staten en Europa. De organisatie streeft naar meer autonomie en rechten voor de Koerden in Turkije.

STER reclame