Voor het eerst doen de Rwandese zitvolleybalsters mee aan de Paralympische Spelen. De ploeg staat onder leiding van de Nederlander Peter Karreman en volgens de coach is er een wereld van verschil tussen Rio en Rwanda. "De verschillen zijn choquerend en dan is de emotie groot."

"Een aantal dames is nooit verder dan hun huisje op het platteland geweest", vertelt Karreman. "En nu krijgen ze ineens de mogelijkheid om naar Europa of Brazilië te gaan."

De faciliteiten in Brazilië verschillen enorm van wat het team in Rwanda gewend is. "Ze komen in hotels waar water uit de kraan komt, terwijl sommige meiden in Rwanda twee uur moeten lopen om een kannetje water te halen", aldus Karreman.

Trainen op beton

In eigen land traint de ploeg normaal gesproken op het kale beton. "Sinds vorig jaar hebben we een redelijk goede tweedehands vloer. Dat scheelt al." 

Karreman geeft aan dat de ploeg het financieel niet ruim heeft. De kleding heeft bijvoorbeeld erg te lijden onder de slechte omstandigheden. "Bij gaten op het zitvlak worden de broekjes gewoon omgedraaid en dan kunnen ze weer een keer mee."

STER reclame