Museum Naturalis haalt door crowdfunding een T.rex naar Nederland
NOS NieuwsAangepast

De puzzel is klaar: 66 miljoen jaar oude Trix is weer compleet

Deze dame was ongeveer 30 jaar oud, toen ze stierf zo'n 66 miljoen jaar geleden. Ze woog tot wel 5000 kilo en was 13 meter lang. Ze was een Tyrannosaurus rex, ook wel T.rex genoemd, de koning onder de tiranhagedissen, de bekendste dinosauriër en een van de grootste roofdieren die ooit op aarde geleefd hebben.

Het skelet van Trix, want zo heet deze vrouwelijke T.rex, is vanaf morgen te zien in Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Naturalis is pas het tweede museum buiten de Verenigde Staten dat een T.rex heeft. Ook het Museum für Naturkunde in Berlijn heeft sinds vorig jaar een skelet, Tristan.

  • Theo Verbruggen / NOS
  • Theo Verbruggen / NOS

Compleet

Naturalis vond de botten in 2013 in Montana. Wetenschappers groeven een hele heuvel af om het skelet te bergen. Bijna 80 procent van het botvolume van de T.rex werd opgegraven. Daarmee is Trix, waarschijnlijk vernoemd naar prinses Beatrix, een van de meest complete skeletten van een T.rex ooit gevonden.

Wat prachtig is dat deze botten nauwelijks verdrukt zijn. Dat maakt het een feest om het op te zetten. Want alles past en alles klopt.

Anne Schulp, paleontoloog Naturalis

Het meest complete skelet van een T.rex staat in een museum in Chicago. Van dat skelet is 85 procent bewaard gebleven. Het publiek krijgt in Leiden wel een hele T.rex te zien. Naturalis liet voor Trix verschillende protheses maken. De nieuwe botten rolden uit een 3D-printer.

Het skelet van T.rex Trix was niet compleet

Naturalis heeft 5 miljoen euro neergeteld voor het skelet. Een deel van het geld is met crowdfunding ingezameld. Met de actie "Tientje voor T.rex" haalde het museum 230.000 euro op. Verder hebben sponsors en donateurs meebetaald.

Het skelet werd in negen dozen naar Nederland vervoerd. Het duurde drie dagen om de T.rex weer in elkaar te zetten. Dat was voor voor Anne Schulp van Naturalis geen probleem. "Als je je een poosje met tyrannosaurussen bezighoudt, kun je zo'n beest wel uit het hoofd in elkaar zetten. Een automonteur die vaker een startmotor verwisseld heeft, doet het ook blindelings en zonder bouwtekening."

Het skelet van T.rex Trix getuigt van een bewogen leven. Zo heeft ze botbreuken gehad en zit aan haar snuit een deuk. Ook heeft een andere T.rex in haar onderkaak gebeten. Ze heeft het overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl